Kırmızı, Beyaz ve Pembe Şarap Yapımının Farkları


Kırmızı, Beyaz ve Pembe şarapların yapımınında ne gibi fark vardır diye sorduğumuzda bilmeyen çoğu kişiden; kırmızı şarap kırmızı üzümden, beyaz şarap sarı üzümden, pembe şarapta pembe üzümden yapılır yanıtını alıyoruz.
Aslında tüm üzümleri sıktığımızda suyu sarı çıkar. O yüzden kabuğunu sıkılan üzümlerin içinde ne kadar bekletirsek rengini kırmızılaştırır ve tadını yoğunlaştırır. Pembe şarap için kırmızı şaraba göre daha az bekletilmektedir. Şarap üretimi en çok emek ve çalışma isteyen içkilerden biri olduğu için belli üretim aşamalarını izler.
Üzümlerin tesislere gelişleriyle birlikte başlayan üretim sürecinin, şarapların şişelenip şarap severlerin beğenisine sunulmasına değin uzanan evreleri adım adım şöyledir:
1. Hasat (Üzümlerin toplanma zamanı)
2. Boşaltma (Üzümlerin dikkatli ve hırpalanmadan boşaltılması)
3. Salkım ayrımı (Üzümler zedelenmeden salkımlarından ayrılmaları için salkım ayracına aktarılır çünkü üzümün kabuğu ve çekirdeği kullanılırken salkımları kullanılmaz)
4. Beyaz ve Kırmızı şarap yapımı için ayrım (Yukarıdada belirttiğim gibi kırmızı ve beyaz şarap için üzümler ayrılır. )
5. Fermantasyon süreci (Üzümlerin preslerle sıkıldıktan sonra elde edilen şıra, bir süre bekletilerek içinde çeşitli katı maddelerin dibe çökmesi sağlanır ve gerekli maya kültürü eklenir.)
6. Durultma ve stabilizasyon (Fermantasyon sürecinden sonra dibe çöken maya ve çeşitli katı maddelerden ayrılması için birkaç yere aktarılır)
7. Eskitme (Meşe fıçılarda şarabın tadının, kokusunun, dokusunun ve renginin gelişmesi için bekletirilir.)
8. Şişeleme (Berrak hale getirildikten sonra şişelere dolum başlar. Dolum esnasında şarabın havayla temas ederek okside olmasını önlemek için, azot veya karbondioksit gibi koruyucu gazlar kullanılır ve dolum işleminden sonra şişede kalan hava vakumlanır.Şişelendikten sonra yeraltu kavlarından eskilitmeye alınan şaraplar, eskime süresini tamamladıktan sonra sunuma hazırlanır)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amerikano Kağıt Oyunu (Küt)

Bozcaadada Ne Yapılır Nerelere Gidilir Ne Yenir...

Tibet'in Gençlik Sırrı 5 Hareketi