Six Degrees of Seperation Teorisi


Sosyal Psikolog "Stanley Milgram" ın 1967 yılında ortaya attığı Teoridir. Bu teoriye göre Dünya'da ki herkes birbirine en fazla 6 kişi uzaklıktaymış. Hayatınızda hiç tanışmadığınız ya da tanışmayı çok istediğiniz bir kişi ile aranızda en fazla altık kişinin olması aslında güzel gibi:) Benim ile Collin Farrel veya Eddie Cibrian arasında maximum 6 kişi var yani:) hımmm iyimiş:) Ben acilen bu 6 kişiyi bulmam laızm:) Aslında son zamanlarda sosyal ağlar sayesinde isteiğimiz kişilere ulaşmak daha da kolaylaştı. Direk Facebook, Twitter a ismini yaz, eğer kullanıyorsa hemen mesaj at. İşte ulaştın:)

Bu teoriyi işleyen bir sürü dizi ve film bile çekilmiş.

Mesela "BABEL" filminde Tokyo'da yaşayan japon avcı, tüfeğini Fas'lı bir rehbere satar. Bu Fas'lı tüfeğini bir çobana satar. Fas'a gezmek için gelen Amerikalı kadın ise çobanın oğlunun bu tüfekle ateş etmesi sonucu yaralanır. Tokyo'da bir gökdelende yaşayan avcı ile San Diego'da yaşayan ev kadını arasında altı kişiden de az kişi vardır.


Babel Film Fragmanı

Lost Dizisi de aslında bu mantık işlenmiş. Adaya düşen uçaktaki kişiler normal hayatlarında tanışmasalar bile bir şekilde birbirleriyle ilişkisi olan kişiler. Hatta Lost yazarı bu teori için "Six Degrees" adında Amerikan Dizisi yazmıştır. İnternette bulmak biraz zor ama DVD sini bulursanız izlemenizi tavsiye ederim. Fragmanını aşağıdaki linki tıklayarak izleyebilirisniz.


Six Degree Fragmanı   


"Six Degrees of Seperation" filmi de bu teoriden uyarlanmış ve örnekleriyle bize sunulmuştur. 

Six Degrees of Seperation Film Fragmanı


Kevin Bacon kullanılarak bu teori ile ilgili birde oyun yaratmıştır.
Oyun bir çeşit sinema oyunu. Bu oyunda size bir oyuncu veriliyor ve siz oyuncular arasında en fazla 6 zincirle Kevin Bacon'a ulaşmaya çalışıyorsunuz. Örneklersek;
Mel Gibson:
Mel Gibson ve Julia Roberts: Conspiracy Theory
Julia Roberts ve Richard Gere: Pretty Woman
Richard Gere ve Laurence Fishburne: The Cotton Club
Laurence Fishburne ve Kevin Bacon: Mystic River

Merak Edenler Oyunu Buradan Oynayabilirler

Aşağıda verdiğim BBC nin bu teori hakkında araştırmasıdır. 5 parttan oluşuyor. Bu teori hakkında detaylı bilgi isterseniz izlemenizi öneririm.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amerikano Kağıt Oyunu (Küt)

Bozcaadada Ne Yapılır Nerelere Gidilir Ne Yenir...

Tibet'in Gençlik Sırrı 5 Hareketi