Gökkuşağı



Yağmur yağar ve birden güneş açar... hepimizin gözleri gökyüzünde o renkli renkli çizgilerden oluşan yay şeklindeki gökkuşağını görünce sanki hayatımızda çok güzel şeyler olucak inancı ile bakarız. O güzel renklerin ve yayın oluşturduğu meteorolojik olay nasıl oluşuyor önce onu açıklayayım.

Gökkuşağı, güneş ışınlarının yağmur damlalarında veya sis bulutlarında yansıması ve kırılmasıyla meydana gelen ve ışık tayfı renklerinin bir yay şeklinde göründüğü meteorolojik bir olaydır.
Bir bulut yağmur olup çözüldükten sonra yerinde oluşan küçük yuvarlak su damlacıklarına çarpan güneş ışınlarının kırılıp yansımasıyla, güneşin bulunduğu yönün karşısında oluşur ve yedi renge ayrılır. En içte mor olmak üzere sırasıyla lacivert, mavi, yeşil, sarı ve turuncudan geçerek en dışta kırmızıyla biten eş merkezli çemberler halinde sıralanır. Çoğu zaman yalnız bir tek çember yayını görebiliriz.
                                               
Birçok kültür gökkuşağını cennet ile dünya arasındaki köprü olarak görmektedir. Doğadaki en güzel manzaralardan biri olan gökkuşağı batı kültüründe umut ve şans sembolü olmuştur. İran Müslümanlarına göre gökkuşağındaki renklerin bir önemi vardır. Yeşil bolluk, kırmızı savaş ve sarı ise ölüm anlamına gelir. Sibirya’da güneşin dili olarak düşünülür. Güney Amerika Yerlileri ise denizin üzerinde görülmesinin bir şans olduğuna inanırlar. 
Bu eski çağda sanıldığı gibi, tanrıların habercisi İris’in arkasında uçuşan renk renk eşarbı değil, iklim üzeride etkisi olmayan geçici bir ışık olayıdır.
Ayrıca gökkuşağının bir ucunu bulabilirseniz altında altın bulunur derler. Deneyin bakalım:)

İki kişide baktığında aynı gökküşağını göremez. İki kişi de farklı bir gökkuşağı görecektir. Çünkü yağmur damlaları sürekli yer değiştirdikleri için görünüşü de değişmektedir. Bazı bulutların güneş çevresinde yaptıkları hale de ise, gökkuşağının renkleri ters olarak, yani kırmızı içe gelecek şekilde sıralanır. bunun nedeni, gökkuşağının gözlemciye göre Güneşe ters düşmesidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amerikano Kağıt Oyunu (Küt)

Bozcaadada Ne Yapılır Nerelere Gidilir Ne Yenir...

Tibet'in Gençlik Sırrı 5 Hareketi