Cadılar Bayramı Neden ve Nasıl Kutlanır?

                                    
31 Ekim öncesi Dünya da Cadılar bayramı kutlamaları için hazırlıklar başlar ve her yer de korku, kan, cadı, hayalet, kuru kafa... gibi normalde görsek korkacağımız ürünler asılı olur. Türkiye de çok fazla kutlanmasa da  Dünya da çok popüler bir gün. "M&N Party Event" olarak kurduğumuz parti organizasyon firmamız da çok şeker yeni evli bir çift olan Ece ve Ali Şenay çiftinin evinde keyifli bir parti düzenledik. Gerek kıyafetler, gerek süslemeler, gerekse yiyecekler ile Cadılar Bayramını kutladık.
Ece Hanım'ın ise gelen bayan misafirlerine hediye verebilmesi için kişiye özel siyah oje kullandık.
Geceye özel hazırladığımız Fotoğraf Çekilme Çerçevesi ile ise Şenay ailesi ve misafirleri geceyi unutulmaz anılar yaratan fotoğraflar ile saklama imkanı sağladılar.
 
Sizde unutulmaz size özel partiler, organizasyonlar düzenlemek için mnpartyevent@gmail.com a mail atarak bizimle iletişime geçebilirsiniz...
 

 
 
Peki her yıl kutlanan "Cadılar Bayramı" Neden ve Nasıl kutlanır?
 
Cadılar Bayramı yani "Halloween" ismi aslında Katolik Kilisesi'ne dayanır. "All Hollows Day" yani "Azizler Günü" olarak bilinirdi ve azizlerin onuruna kutlanan bir Katolik günüydü. Ancak M.Ö. 5. yüzyılda İrlanda'da yaz mevsimi resmi olarak 31 Ekim'de sona eriyordu. Kutlanan tatilin ismi Samhain idi ve Keltlerin Yeni Yılı'ydı.

Anlatılan hikayelerden birine göre bu günde, önceki yıl bedenlerinden ayrılmış ruhlar gelecek yıl yaşamak için beden arayışında dünyaya gelir ve insanlarla karışırlardı. Ölümden sonraki yaşama kavuşmaları için tek şansları buydu. Keltler bu dönemde tüm zaman ve mekanla ilgili yasaların durduğuna inanırdı.

Ancak yaşayanlar ele geçirilmek istemedikleri için 31 Ekim gecesi evlerinin ışıklarını söndürerek soğuk bir hava yaratma çabasındaydı. Ayrıca hayaletlere benzeyen kıyafetler giyerek etrafta ses çıkararak gezerlerdi.

Keltlerin neden ışıklarını söndürdüklerinin daha mantıklı bir açıklaması da bulunmaktadır. Çünkü kutsal bir ışık kaynakları bulunurdu ve istediklerinde buradan ateş alabilirlerdi.

Bazı kayıtlarda vücudu ruhlar tarafından ele geçirilmiş kişilerin Keltler tarafından kazıklara bağlanarak yakıldığı yer almaktadır. Ancak diğer tarihçiler bu hikayelerin sadece yanlış birer inanış olduğunu savunuyor.

Romalılar Keltlerin bu geleneğini kendilerinin gibi kabul edip geleneklerde değişiklik yaptılar. Roma meyve ve ağaç tanrıçası Pomona'yı onurlandırmayı tercih ettiler. Sembolü elma olduğu için kovadan ağızla elma yakalamaya çalışma oyunu eklendi.

Cadılar Bayramı geleneği Amerika kıtasına 1840lı yıllarda büyük açlık sonucu gelen İrlandalılar tarafından getirildi.

Cadılar Bayramının sembolü olan oyulmuş bal kabakları (orijinal ismi Jack-o-lantern) da İrlanda geleneklerini yansıtmaktadır.

ŞALGAM YOKSA BALKABAĞI OYALIM O ZAMAN

Hikayeye göre Jack ismindeki kötü ün yapmış bir adam Şeytan'ı bir ağaca tırmanırken hapsetmeyi başarmıştır. Daha sonra ağacın gövdesinde bir haç işareti çizmiştir ve şeytanın buradan kurtulmasını engellemiştir. Jack şeytanla bir anlaşma yapmıştır. Anlaşmaya göre eğer şeytan onun aklını bir daha çelmeye çalışmazsa ağaçtan inmesine izin verecekti.

Ancak Jack öldükten sonra hikayeye göre cennete girmesine izin verilmedi; çünkü kötü işler yapmıştı. Ancak cehenneme de kabul edilmedi çünkü şeytanı oyuna getirmişti. Arada kalan Jack şeytanın verdiği kor ateş ile yolunu bulmaya çalıştı. Kor, içi boş bir şalgamın içine konmuştu; böylece daha uzun süre yanacaktı.

İrlandalılar şalgam oyuyorlar ve içine ışık yerleştiriyorlardı. Ancak göçün ardından geleneklerinde ufak bir değişiklik yapmak zorunda kaldılar. Amerika'da bulunması en kolay şey olan balkabaklarını kullandılar.

Cadılar Bayramı Aktiviteleri

Cadılar Bayramı'nın sembolü gülen bir balkabağıdır; bunun için de bir balkabağının içi boşaltılarak gülen bir surat şeklinde oyulduktan sonra içinde bir mum yakılarak şeytani bir surat gösterilmeye çalışılır.

En yaygın olarak tüketilen şekerleme,
elma şekeridir. Bundan farklı olarak tüm şekerlemeler de kullanılır. Çocuklar korkunç kıyafetler giyerek kapı kapı gezer ve şeker toplar, almadıkları takdirde 'ekşi bir şey', yani muziplik verir.
 


 

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amerikano Kağıt Oyunu (Küt)

Bozcaadada Ne Yapılır Nerelere Gidilir Ne Yenir...

Tibet'in Gençlik Sırrı 5 Hareketi