Roma'da Ne Yapılır?

İtalyan mitolojisindeki söylenceye göre; Romus ve Romulus iki (veya ikiz) kardeştirler ve Roma şehrini kurmuşlardır. Bir ırmağa bırakılırlar ve dişi bir kurt onları sudan çıkararak bir mağarada emzirir. Daha sonra çiftçi bir aile tarafından bulunarak evlat edinilirler. Roma şehrini kurmak için de kurt tarafından emzirildikleri yeri seçerler. Bu yerin etrafını çevirirken tartışmaya başlar ve kavga ederler bunun üzerine Romulus kardeşi Romus’u öldürür. Böylece kurduğu kent devletinin kralı kendisi olur. Romulus'tan sonra 7 kraldan sonra Cumhuriyet yönetimine geçmiştir.

Ayrıca Roma, Katolik mezhebinin başkentidir. İmparatorluk bittince Papalık yönetimi ele alır. İtalya Devleti kurulana kadar papalık devam eder. Devlet kurulduktan sonra, papa İtalya Kralının yönetiminde olamam diyerek karşı çıkıyor. Kral, Papalığı yok etmenin halkı için yanlış olacağını düşündüğü için Laterano anlaşması yaparak, papalık, başkenti Roma olan İtalya devletini tanırken, İtalya da papalığın 44 hektarlık (0,44 km²) bir alan kaplayan Vatikan Kenti Devleti üzerindeki egemenliğini onaylıyor, papanın tam bağımsızlığını güvence altına alıyor ve birçok başka konuda anlaşma sağlıyordu.


Yeditepe üzerine kurulmuş şehir İstanbul diye biliriz hep. Aslında Romadır. 7 tane önemli tepenin üzerine kurulmuştur. (Palatine Tepesi''nde (Collis Palatinus)  Romulus tarafından kurulmuştur.Geri kalan altı tanesinin günümüzde adları şöyledir; Aventine Tepesi (Collis Aventinus), Capitol Tepesi (Capitolinus), Quirinal Tepesi (Quirinalis), Viminal Tepesi(Viminalis), Esquiline Tepesi (Esquilinus) ve Caelian Tepesi (Caelius).
S.P.Q.R. (Senatus Populusque Romanus; Roma Senatosu ve Halkı), Eski Roma'da cumhuriyet döneminin mutlak yasama yürütme organının simgesi. Logoları şehirde halen pek çok binada ve kamu alanında görülebilir.


Binanın üzerinde ortada İsa'nın heykeli, yanlarında 12 Havarisinin heykeli bulunmaktadır.

VATİCAN (VATİKAN DEVLETİ)
Vatikan; 900 kişilik nüfusu ve yüz ölçümü ile, Dünyanın en küçük devletidir. Hristiyanlık dininin Katolik mezhebinin yönetim merkezidir. Papa'nın hükmü altındadır.
St. Pietro Katedrali (İtalyanca: Basilica di San Pietro in Vatican), Vatikan'da ki en önemli noktadır. Dünya'nın en büyük kilisesidir(hacim olarak). İsa'nın 12 havarisinden biri olan Pietro, Aziz Petrus anlamına gelir.
İsa ona "Sen Petrus, kaya gibi sert inançlı birisin. O kadar çok sevileceksin ki öldüğünde bile herkes seni ziyarete gelecekler" demiştir. Şuan Vatikan'da bulunan katedrale turist ziyaretleri hergeçen gün artmaktadır. Katedralin tavanındada latince İsa'nın bu sözü yazmaktadır.
St. Pietro Katedrali, Papa'nın konuşmalarını yaptığı yerdir. Yapımı yaklaşık 150 sene sürmüştür.
                                                      
Latince İsa'nın söylediği sözün yazılı olduğu tavan

St. Pietro Katedralinin içeriğinde Bernini, Michalengelo gibi ünlü sanatçıların ellerinden çıkan eserler yer almaktadır. Her eserin ayrı hikayeleri vardır. Rehberiniz yok ise kulaklık kiralayarak detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

                            
Vatikan'nın etrafında 140 tane heykel vardır. Bu heykeller ilk Hristiyanlar ve Azizler dir.

Turuncu Bina, Papa'nın yaşadığı, çalışmalarını yaptıkları alandır. Bu bölümde Papa seçilene kadar siyah duman çıkar, seçildikten sonra beyaz duman çıkmaktadır.

                                      
Her köşesinde 1 arma var ve her armanın üzerinde çapraz olarak iki anahtar bulunmaktadır. Anahtarlar Roma'nın anahtarları olup, soldaki papanın melekliğini, sağdaki ise tanrının güneşi olarak tasvir edilir. Bu armayı Roma Şehrinin çoğu yerinde görmeniz mümkündür.
Ana meydan olan St. Pietro Meydanı'nın korumasını İtalyan polisi üslenmiştir. Vatikan Devleti'nin geriye kalan kısmında orayı koruyacak bir polis ya da askerî güç, İsviçreli Muhafızlar Kıtası dışında yoktur.
COLOSIUM (KOLESYUM)
Dünya'nın en eski ve büyük yapıtlarından biri ve Dünya'nın 7 harikasından biridir.

Usta bir komutan olan Vespasianus tarafından MS 72 yılında yapımına başlandı ve M.S. 80 yılında Titus döneminde tamamlandı.


İmparatorlar burada Roma halkını eğlendirmek için ve biraz da kendi eğlenceleri için gladyatör dövüşleri düzenlerdi. Bunlardan başka pek çok halk gösterileri, taklit deniz savaşları, hayvan avcılığı, infazlar, meşhur savaşların yeniden canlandırılması, klasik mitolojiye dayanan dramalar olurdu. Kolezyum daha sonra barınma yeri, iş dükkanları, dini kışlalar, istiham, taş ocağı, Hristiyan türbesi olarak çeşitli amaçlarla kullanıldı. Asıl adı Arena iken, sonradan, girişteki heykelin adını aldı.

Kolezyum'un resmi de İtalya'da basılan 5 sent/euro bozuk parasının arkasına basılmıştır.


                                                         
                                          


THE SPANISH STEPS (İSPANYOL MERDİVENLERİ)
İspanyol merdivenleri olarak tanınan, İspanyol mahallesindeki bu bölüm: aşk çeşmesinden, yürüyerek 10 dakika uzaklıktadır.

Bir zamanlar: Vatikan Fransızların koruması altında burada varlığını sürdürürken: dünyanın birçok yerinde, katolikler, hacı olmak üzere, günler süren yolculukların ardından buraya gelirlermiş. Yine aynı dönemde: bu bölgede İspanyollar tarafından bir mahalle kurulmuş ve Vatikan için gelen hacılara; bu mahallede bulunan evlerin odaları kiralanmaya başlanmış. Zamanla; yine mahalleye “İspanyol elçiliği” kurulmuş ve mahalle: İspanyol mahallesi olarak bilinip anılmaya başlanmış. Hatta: bu meydanın, Roma şehrinin tam ortası, yani İstanbul-Taksim meydanı pozisyonunda bulunduğu söylenir. Gerek Romalılar ve gerekse şehir dışından gelenler, burada buluşur, oturur, zaman geçirirler, yani bu meydan bir anlamda, şehrin biraz önce de yazdığım gibi tam merkezidir.


Meydanın hemen yukarısında bir kilise var ve merdivenler bir anlamda: meydanın o kilise ile bağlantısının sağlanması için yapılmıştır. Yoksa: merdivenlerin herhangi bir mimari özelliği ve güzelliği yok. 138 basamaklı merdivenler, 1723 yılında yapılmıştır. Yapıldığı dönemde: Avrupa’nın en uzun merdiveniymiş. Zaten İspanyol merdivenleri denildiğine bakmayın, merdivenleri yapan bir İtalyan sanatçıdır. Hatta: merdivenleri, Fransızların finanse ettiği söyleniyor, yani “İspanyol Merdivenleri” ismi, yalnızca meydandan buraya yansımıştır.


Merdivenlerin hemen başlangıç yerinde: bir havuz ve obelist (dikili taş) var. Bir de, önemli bir anıt “Meryem Ananın göğe yükselişi” anıtı var. Uzunca bir sütun direk üzerine, bronz meryem ana heykeli konulmuş ve her yıl: 4 ARALIK tarihinde: burada, Meryem Ana'nın göğe yükselişi törenleri yapılıyor ki, bu törenlere: İspanya’dan üst düzey insanlar ve Papa katılıyor. Törenden sonra: Meryem Ana heykelinin koluna, meydana getirilen bir vinç yardımı ile taze çiçekli bir çelenk asılıyor ve bu çelenk bir yıl boyunca orada kalıyor. 
Bilindiği üzere: Meryem Ana heykelleri: Avrupa’da özellikle 1300′lü yıllarda, vebadan kurtuluş için bolca yaptırılmıştır. Düşünün, bir “Papa” çıkıyor ve şöyle saçmalıyor “tüm kedilerin öldürülmesi” emrini veriyor ve bunun üzerine Avrupa’da bütün kediler öldürülüyor ve tabii ardından: fare nüfusu artıyor ve veba hızla yayılarak, Avrupa’da her girdiği yerde: nüfusun yarısını (bu yarının da yarısı kadın, yarısı erkek olmak üzere) öldürüyor, inanılır gibi değil ama bu bir gerçek. Evet: bu Meryem Ana anıtı da, İspanyol hükümeti tarafından yaptırılıp, buraya dikilmiştir.
Ayrıca Meryem Ana'nın günahsız olduğunu kanıtı olsun diye de dikili taş yapılıyor. Etraf 4 Peygamberin heykelleri ile çevrelenmiştir.

LA FONTANA DI TREVI (AŞK ÇEŞMESİ)
Trevi Çeşmesinin genel ifadesi “deniz”dir. Denizkabuğu şeklinde bir at arabası, arabayı çeken denizden çıkan kanatlı atlar ve arabada bulunan mitolojik deniz tanrısı, görünümün konusunu oluşturmaktadır. Heykel ve mimarî çok güzel bir biçimde kaynaşmıştır.

Kral, Trevi Ailesinin yaşadığı yerde çeşmeyi yapacakları için Trevi ailesinden izin istemek durumunda kalmıştır. Trevi ailesi ise tek şartlarının çeşmeye adlarının verilmesi ile izin vereceklerini söylemişlerdir. Böylece Trevi Çeşmesi adı konulmuştur. 
Başka bir rivayet ise üç yolun kavşağında bulunduğu için Trevi adı konulduğu varsayıldığı gibi, üç yeraltı su yolunun bu noktada toplanmasının isminin nedeni olduğu iddiası da vardır.

Neptunus(Poseidon), solunda Ceres (Demeter) ve sağında Salus (Hygieia) heykelleri vardır. Ziyaret eden insanlar dilek dilemek için çeşmeye arkalarını dönüp, sağ elleri ile sol omsunun üzerinden çeşmeye doğru para fırlatırlar. 2 adet para fırlatırsan; AŞK, 3 adet para fırlatırsan ise BOŞANMAK içinmiş. 
                            


ROMA'DA NERELERİ GÖRMEK GEREKİR?
Roma'nın tarihini gezerken şehri 3'e bölmenizi ve her bölüme 1 gününüzü ayırmanızı öneririm;

1. Antik Roma

- Colloseum (Kolezyum)
- Arch of Constantine
- Palatino Hill (palatino tepesi)
- Roma Forumu
- Circus Maximus
- Domus Area
- Trojan’s Market
- Trojan’s Column (Trojan Sütunu)
- Arch of Titus

2. Roma Merkez
- Pantheon
- Piazzo Navona Meydanı
- Castel Sant Angelo Kalesi
- Trevi Çeşmesi
- İspanyol Merdivenleri
- Meryem Ana'nın Göğe Yükselişi Anıtı
- Viktor Emanuelle II Anıtı
- Piazza del Popolo Meydanı
- Piazza Venezia Meydanı
- Galeria Borghese
- Compo del Fiori
- Santa Maria Maggiore
- St. John Lateran Bazilikası

3. Vatikan
- San Pietro Bazilikası
- San Pietro Meydanı
- Vatikan Müzeleri
- Sistine Chapel
Vatikan Bahçeleri

4. McArthur Glen Designer Outlet - Castel Romano Outlet
 
http://www.mcarthurglen.com/it/castel-romano-designer-outlet/en/
Alt fotoğrafta hangi markaları bulabileceğinizi görebilirsiniz.



ROMA'DA YEMEK 
İtalya Mutfağının pizzaları, makarnaları, etleri, peyniri, şarapları, tiramisu ...  Kilo almadan dönmek mümkün değil. Balık olarak Tuna Balığı meşhur. 
Roma'ya gitmeden gitmek istediğiniz restoranlara rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ederim. Çoğu restoran rezervasyonsuz almıyor.
Ayrıca Restoranlar 15:00-19:30 arası genellikle siestaya giriyorlar.
Turistlik restoranlar siesta yapmasada yediğiniz yemeklerden keyif alırmısınız bilmem.

- Del Roma Cavalieri - La Pergola - Michelin Star Restaurant
- Felice 
- Antica Pesa - Lazanyası çok güzel. İçindeki ünlü ressamların resimleri ile ambiyansı çok güzel
- Alfredo - Makarnası süperdir. Pino Grasso ile müzik eşliğinde makarnanızı yiyorsunuz.
- Pierre Luigi - Balık Restoranı
- Sapo di Mare - Balık Restoranı
- Dal Bologhnese - İtalyan Mutfağı
- Pizzeria Da Baffetto - Pizzaları ve ev yapımı şaraplarını tavsiye ederim. Ayrıca ye kalk restoranlardandır ve dışarıda sıra ile girersiniz. Ama pizzası inanılmazdır.
- La Gatta Mangiona - Pizzasını öneririm.
- Pizza Re - Pizzalarını çok beğendim.
- Ginger - Öğle yemekleri için tavsiye ederim
- Conava Tadolini - Etleri çok lezzetli. Ambiyansı heykeller ile müzede yemek yermiş gibisiniz.
- Obica Mozzarella Bar 
- Palazzetto Wine Bar İspanyol Merdivenleri manzaralıdır.
- Pastificio - Ayak üzeri makarna yemek için çok güzel yer. Sıra beklemeniz gerekecektir. Makarnada satın alabilirsiniz.
- Caffe Greco Pastanesi - Tüm tatlıları çok iyi , Hot chocolatte ve tiramisusunu tavsiye ederim.
- Pompi - Ayakta Tiramisu yemek için... sıra beklemeniz gerekecek. Kesin yemelisiniz.
Giolittio - Gelato Dondurması için kesinlikle tavsiye ederim.
- Open Baladin - Bira Fabrikası
- La Cabala - Gece Hayatı için

**Yukarıda göreceğiniz restoranların çoğuna gittiğim için sizlere tavsiye edebilirim. Restoran isimlerine tıklayarak web sitelerine gidebilirsiniz.

Roma Hakkında Bilmeniz ve Yapmanız Gerekenler:
- Pinokyo, italyan hikayesi olduğu için mutlaka pinokya kuklalarına bakmanız.
- Roma'da yan kesicilik çok fazla olduğu için dikkatli olmalısınız.
- Kiko kozmetik mağazalarından kesinlikle alışveriş yapmanız lazım. İtalya markasıdır ve hem fiyat hem kalite acisindan mükemmeller!  https://www.kikocosmetics.com/
- Restoranlara önceden rezervasyon yaptırınız
- Restoranların bazıları sadece akşamları açılıyor.
- Restoranların bazıları öğlenleri 14:00-15:00 ten akşam saatine kadar siesta yapıyorlar.
- Selfie aletlerini sokak satıcıları satıyor.
- Sokaklarda dilenci, satıcı, araba camlarını silmek isteyenler ve değnekçiler ile Türkiye deymiş hissine devam edeceksiniz.
- Araba kiralayabilirsiniz. Polisler sizin yaptığınız bir yanlış yok ise çevirmiyorlar.
- Araba kullanırken dikkatli olun çünkü İtalyanlar da araba kullananlara pek saygı yok.
- Arabanıza Park çok kolay bulabilirsiniz.
- Navigasyon mutlaka almalısınız.
- Smart marka araçları kiralamanızı öneririm boyutundan dolayı her yere park edebilirsiniz.
- Restoranların bazılarında garsonlar çok suratsız.
- Yılbaşında gidecekseniz 1 ocak tarihinde çoğu yerin kapalı olacağını biliniz.
- Hava güzel ise Vespa kiralamalısınız.
- Gelato Dondurması yemelisiniz
- Restoranların kapısında Kosher yazısını görürseniz; Yahudi usulü kesilen hayvan ürünleriyle servis yaptıklarını belirtir.
- Limoncello denemelisiniz
- İtalyan yemeklerini yemeden gelmeyin
- Campo de’ Fiori Pazarına mutlaka gidin.
- Aşk Çeşmesine para atmalısınız.
- İtalya'da 10 aktifi volkan bulunuyor. Yani ülkede nereye gitsen bir volkan tehdit ediliyorsun. Avrupa'nın en büyük yanardağı Etna en bilineni. Vezüv'ü de unutmamak lazım.

ROMA HARİTASI

ROMA FOTOĞRAFLARI
Papaların Mumyaları
 St. Pietro içindekiler
Vatikan Müzesi
 Coloseum
 Selfie Aleti Satanlar
 İspanyol Merdivenlerindeki Havuz
Meşhur Şemsiyeleri
Pinokyo Yapımı

 Pompi Tiramisuları
 Makarnacı
 Kestaneci
 Cafe Greco
 Bira Fabrikası - Open Baladin
 Alfredo Makarnacı - Pino Grasso ile müzik eşliğinde makarnanızı yiyorsunuz.
 Conava Tadolini Restoranı


Mark Kostabi'nin Eserleri
Antica Pesa Restoranı ve Ünlü Ressamların Resimleri
 Roma'da sürekli göreceğiniz ağaçlar
Baffetto Pizzası ve el yapımı Şarapları 
Gelato Dondurmaları
Nesli Roma'da :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amerikano Kağıt Oyunu (Küt)

Bozcaadada Ne Yapılır Nerelere Gidilir Ne Yenir...

Tibet'in Gençlik Sırrı 5 Hareketi