Kiev (KYIV) 'de Neler Yapılır?


Kiev'in neyi meşhur denince hemen aklınıza kızları geliyor dimi? Aslında bizim türk kızlarımızda güzel niye bu kadar meşhur olmuşlar anlamadım.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitmek cidden çok kolay. Uçak ile 2 saatte İstanbul'dan Kiev Boryspil International Airport (KBP) gidebiliyorsunuz. Ayrıca Ukrayna'ya seyahat etmek için vizeye de ihtiyacınız yok. Geçerli bir pasaportunuz var ise kışın soğuk yazın sıcak olan şehire yolculuk için hemen plan yapmaya başlayın. 
Havaalanından otelinize gitmek için Shuttle'lar var. Shuttle’ın son durağı Kiev Pasazhyrskyi merkez tren istasyonunun önü. (Pasazhyrskyi = Yolcu demek) Ukrayna trenlerine internetten bilet almak kolay, kredi kartınızla biletinizi alıyorsunuz. Aldıktan sonra da sistem size şöyle diyor: “Bu bilet çıktısı geçerli değildir, istasyonda çıktınızı gösterip bilet masasından biletinizi alabilirsiniz. Çıktıya da ihtiyacınız yok, bilet numaranızı söyleyerek biletinizi alabilirsiniz”. Sakın inanmayın. O çıktıya çok ihtiyacınız olacak. Taksi ile gitmek istiyorsanız şu önemli bilgiyi sakın unutmayın. Taksilerle pazarlık yaparak biniliyor. Verdikleri fiyat mutlaka fazla fiyat. 100 Grivna diyorsa 60-70 Grivna'ya gidebilirsiniz demek. Havaalanında taksicilerle anlaşırsanız 350-400 Grivna'ya Podil'e götürüyorlar. Otelden taksi ile çıkacaksanız resepsiyondan istemenizi veya restoranlardan istemenizi öneririm, onlar daha uygun fiyatlı ayarlayabiliyor. 

Ukrayna'nın para birimi Grivna (UAH) kullanılıyor. Türkiye'de Dolar alarak Kiev döviz bürolarında Grivna alabilirsiniz. Orada ev kiraları dışında herşey çok ucuz.  ( 1.00 TRY= 9.21605 UAH). Mesela 1000 Grivna ödediğinizde 92.16 TRY ödemiş oluyorsunuz. (Mart 2016 tarihine ait döviz ile hesaplanmıştır sizde kendiniz için çevirici kullanmak isaterseniz linki tıklayın)

Ukrayna ve Rusya'nın birbirlerini hiç sevmediklerini unutmayın. Onlara Rus denmesinden hiç hoşlanmıyorlar.
Ukrayna'da ekonomik sıkıntı yaşandığı için şehir ışıklandırmalarını, köprü ışıklandırmalarını her zaman yakmıyorlar. Halk yollarından şikayetçi. Yolları heryer arnavut kaldırımı. 

Kiev'de Nereleri Görmelisiniz...

Özgürlük Meydanı (Maydan Nezalejnasti)
Tarihi ve önemli meydanlarından biridir. Bu alan 10.yy'a kadar ormanlık alanmış. O yıllar yüksek koru olarak isimlendirilmiş. Ukrayna'nın SSCB'den ayrılması için yapılan gösteriler, toplantılar bu meydanda yapılmış. Meydanda şehrin kurucularının heykeli yer alır.

Sofya Katedrali
Ukrayna’da UNESCO tarafından dünya mirası listesine dahil edilen ilk yapı olan Svetoya Sofya Katedrali Tatarların istilasından sonra terk edilen katedral, 1900′lere kadar doğu katolik kilisesi tarafından kullanılmış. Şimdilerde Ukrayna Hristiyanlık Müzesi olarak kullanılıyor. 

Altın Kapı (Golden Gate)
Kiev prensliğinin kurucusu ve Kiev’i Şehir devlet haline getiren Yaroslav Mudri 1017-1024 yılları arasında Bizans’la o dönemde olan sıcak ilişkilerden etkilenilerek ve Bizans’taki mimariden esinlenerek şehre giriş kapısı ve şehrin çevresine surların inşaa edilmesine karar verildi. Altın Kapı (zoloti vorota) adı verilen giriş kapısı inşaa edildi. Şehrin bu büyük ana giriş kapısı içine ayrıca kilise de inşaa edildi.Kievliler bu kapıya gökyüzü kapısıda derler. 
Ziyaret Saatleri : Çarşamba- Pazar 10:00-18:00, Salı 10:00-17:00

II. Dünya Savaşı Müzesi

Müze, ikinci dünya savaşı zaferi anısına yapılmış olan bir komplekstir. Açık kısım ve kapalı kısım olarak iki kısımdan oluşmaktadır. Açık hava kısmında ölümsüz ateş, ikinci dünya savaşında kullanılan silah envanteri ve vatan ana heykeliyle zafer gününde tören yürüyüşünün yapıldığı toplu bataryalı yürüyüş yolu bulunmaktadır. Kapalı kısım ise vatan ana heykelinin altında bulunan iki katlı müze kısmıdır ve burda ikinci dünya savaşına ait belgeler, resimler ve katliamlarda kulanılan araçlar sergilenmektedir (giyotin makinası, insandan yapılmis sabun, insandan yapılmış eldiven, kemik öğütme makinası...)
Ziyaret Saatleri Pazartesi hariç 10:00-17:00

Rodina Mat (Ukrayna Ana)
New York Bağımsızlık Heykeli'ne benzeyen büyük bir simgesel kadın heykeli. Lavra'ya çok yakın, 5 dakikada yürüyebilirsiniz hatta kiliseden daha yüksek olduğu için Rodina Mat'ın kılıcının kısaltıldığı söylenir. Rodina Mat'ın altında ve bahçesinde de bir savaş müzesi var, gezmenizi öneririm. Lavra ve Rodina Mat 1/2-1 gününüzü alacaktır.Bu arada bir öğle yemeği için Shooters Cafe'de gidebilirsiniz (Moskovskaya Sokak 22), hem yakın, hem de güzel terasında leziz ve uygun fiyatlı dünya mutfağı yemekler sunuyor.

Andrevski Spusk (Andrevski Yokuşu)
Ayasofya meydanıyla, Kontraktova meydanını birbirine bağlayan tarihi bir sokaktır.
Arnavut kaldırımları, bit pazarı, güler yüzlü satıcıları, sokak ressamları, tarihi binaları, müzeleri, resim galerileri, antika mağazaları, kafe ve restoranlarıyla Andreyevskiy Yokuşu Kiev’de mutlaka görülmesi gereken yerlerden.

Pecherska Lavra
Dinyeper’in tepelerine hakim olan pecerska lavra neredeyse 900 yıllık bir geçmise sahiptir. Bu kompleks yapı, irili ufaklı bir çok kilise ve mimari yapıdan oluşmuştur. 

St.Vladimirskaya Katedrali
Andersen masallarından fırlamış gibi görünen kiliseyi dünyaca ünlü yapan, adını Hristiyanlığı Slav diyarına getiren Kinyas Vladimir’den alması ve özellikle de mozayiklerinin benzersiz güzelliği ve büyüleyiciliği. 

Mariyinsky Sarayı
Mavi-Krem renklerden oluşan muhteşem güzellikteki saray, Kiev’in en büyük parklarından Mariyinsky içinde yer alır. Rus mimar İvan Minçurin tarafından tasarlanan yapı 1750 yılında Bartolomeo Rastelli tarafindan inşaa edilmiştir.

Khreshchatyk Caddesi
Eski Kiev şehrinin giriş noktasıydı ve burada büyük ve sık ağaçlı bir orman bulunmaktaydı. Günümüzde bu cadde Kiev’in değil aynı zamanda Ukrayna’nın da ana caddesi durumundadır. 1100 metre uzunluğundaki bu caddede sağlı sollu pek çok dünyaca ünlü mağaza bulunmaktadır. 
Başlangıç noktası Bezarapski Pazarı ve Kiev’in Ak Merkezi sayılabilecek ”Arena City” bulunmakta, bitiş noktasında ise dünyaca ünlü Özgürlük Meydanı bulunmaktadır.

Metro
Kiev'de metro çok yaygın. Avrupa'nın en alçak ikinci metrosudur. Oldukça derine inşa edilmiştir. Rivayete göre Kiev Metrosunun Soğuk Savaşı döneminde halkın saldırılara karşı sığınması için yapıldığı söylenir.  Heryere metro veya tramvay ile gidebilirsiniz. 

Nerede Yenir?
- Kahvaltılarda ya da açlığınız bastırmak için Chebureki (чебуреки) yani Çiğ Börek yiyebilirsiniz. Bunu şehrin her yerinde bulmak mümkün.
- Çorba olarak ise Ukrayna’ya ait olan Borscht yani Borç çorbasını mutlaka denemeniz gerekir. 

- Ana yemek olarak, Kiev’in en popüler yemeği tavuktur. Chicken Kiev (Котлета по-київськи), tavuk göğsünün içerisine tereyağ, ekmek kırıntısı, çeşitli baharat ve otlar konularak fırınlanır ya da kızartılarak servis edilir. 

- Son olarak şehir merkezinin pek çok yerinde bulabileceğiniz küçük dondurma dükkanlarından da uygun fiyata dondurma tadabilirsiniz.
- Bizim mantıya benzer, ama daha büyüğü: içi patatesli, peynirli, kıymalı olanlar var. Ama kıymalı olana dikkat, çünkü kullanılan kıyma, domuz etidir.

Restoran ve Kafeler:
Her kafe yada Restoranda nargile içildiğini hatırlatayım. Hatta gece kulüplerinde bile...
Milk Cafe: Kahve ve tatlıları inanılmaz olan bir kafe.
The Cake: Arena Center'da yer alan şeker bir kafe.
Touch Cafe: Gece bara dönen restorant
Beef: Steakhouse (fiyatı pahalıdır)
Goodman: Steakhouse (fiyatı pahalıdır)
Reef: Beef Restrain ile sahipleri aynı olan balık restoranıdır.
Eshak: Dünya mutfağı ve salaş bir kafedir. DJ ile değişik bir atmosfer.
Mangal: Türk Mutfağı
Concorde: Lva Tolstogo meydanında güzel Kiev manzaralı lüks restoran http://carteblanche.ua/eng/index.html
Dejavu: Opera'nın yanında güzel bir dünya mutfağı restoranı. Garsonlar dans eder, canlı müzik vardır.   http://dejavu-kiev.com/en/
Ukrainski Stravi: Ukrayna'nın meşhur lokal yemekleri arasında Vareniki (bizim mantının büyüğü, kıyma, mantar, patatesli) ve Borscht Çorbasını sayabiliriz. Bu büyük fast food restaurantına mutlaka uğrayın Bessarabska'da.
Avalon: Hem restaurant, hem disko, hem de karaoke. Eğlenceli bir mekan. http://www.avalon.ua/en/
Shooters: 24 saat açık teras restaurantı oldukça keyifli, bence şehrin en iyi suşisi de burada. İşletmecisi Türk. Diskosuna ise girerken sık sık sorun çıkarırlar, özellikle Türk olduğunuz anlaşılırsa. Kapıdakilerin elini sıkarken tanıyormuş gibi yapıp 50-60 UAH verirseniz daha kolay girebilirsiniz. Ayrıca Podol'de de sadece Cafe versiyonu var.
Myaso i Vino (Meat and Wine): Güzel bir steak restoranı, Bessarabska'ya yakın, Ferrari Galerisi'nin karşısında.
Aroma Cafe: Yine merkezde, keyifli bir kafe.
Tekilla House: Podol'de güzel bir meksika restoranı
Pizza Napule: İtalyan Mutfağı http://www.napule.com.ua/en/#_=_
Vapiano: Arena Center'da bulunan italyan restoranı
Odessa Restoran:  http://odessarest.com.ua/en/

Gece Hayatı - Lounge/Pub
D-lux: Kiev'in en eski ve en lüks gece kulübü. Giderken düzgün giyinmekte fayda var. Giriş ücreti yüksek değil ancak gece kulübünde masa ayıtmak isterseniz 500-600 USD gözden çıkarmanız gerekebilir. Lounge kısmı da güzel.
Serebro: En meşhur ve kaliteli barlarından biri.
DecaDance: Touch Cafe olarak değişti. Önce restoran olan kafe sonra DJ eşliğinde bara dönüyor.
Caribbean: Genelde yabancıların çoğunlukta olduğu güzel, eğlenceli latino disko. Biraz deposit karşılığı masa ayırtırsanız daha rahat edersiniz.
Arena Kompleks: Bessarabska'daki bu binada bir çok restoran ve gece kulübü var. Arena Beer House'da kendi yapımları birayı deneyebilirsiniz.
Suşi: Suşi'nin Japon olduğunu sanırdık, ancak gidince Ukrayna'dan olduğunu anladık. Hemen hemen her restoranda suşi var. Yine de Murakami'yi ve Sushiya'yı deneyin, birçok yerde şubesi var.
Buddhabar: Maydan'a yakın Buddhabar'da güzel zaman geçirebilirsiniz, pahalı ancak giriş ücreti yok.Üst kat lounge kısmı güzel. (Diğer ülkelerdekine göre daha küçük)
Dockers Pub: Hard rock sevenler için Khreshchatyk 15 numaradaki pasajın sonunda.

Ne İçilir

Kiev’de bira tüketimi Berlin kadar olmasa da, Avrupa standardının çok üzerindedir. Çünkü bira ve votka gibi alkollü içecekler oldukça uygun fiyata satılırlar. Şehirde yaşayan halk ise çoğunlukla içkileri marketlerden ya da küçük dükkanlardan satın alıp, yanına cips gibi çerezleri de alarak parklarda ya da boş alanlarda içerler. En çok tercih edilen bira grubu Lvivske (Львівське)’dir. Lvivske Premium (alkol oranı %4.7), Pilsener (%4), Pisener-Light (%3.7), Mitsne (Strong / %7), Porter (%8) şeklinde markaları bulunur. Fiyatları ise ortalama 20 – 30 UAH (2.50 – 3.50 TL) arasında değişir.

Eğer yerel insanlar gibi yapmak istemiyorsanız, şehrin pek çok yerinde bar/pub göreceksiniz. Hatta özellikle akşamları belli bir saatten sonra her yer açık pub alanı haline geliyor. Yani bazı cafeler pub’a dönüşüyor.

Kiev’de aynı zamanda çok sayıda Starbucks, Costa Coffee, Russian-based Coffee House gibi uluslararası kahve dükkanlarının şubeleri bulunuyor. Yerel kafelerde bir şeyler içmek isterseniz, ülkenin en büyük kahve zinciri Coffee Land ve Coffee Life‘dır ve buraları tercih edebilirsiniz. Tabi küçük çok sayıda cafe de olduğunu hatırlatayım. Fiyatlarsa ortalama 20 UAH (2.50 TL).

Ukrayna kızıl birası, meyveli düşük alkol içeren gazozvari votkalar ve son olarak lezzetli çorbalar. Kızıl bira: Obolon birası.

Votka kesinlikle Kiev Marketlerinden alın... 30-40-50 Grivnaya(3-4-5 TL) ye alabilirsiniz. 
Alışveriş:
- Gulliver AVM
- Ocean Plaza
- Manufactura Outlet Center    http://manufactura.ua/en/

Kiev şehrindeki süpermarketler: 1990’lı yılların sonundan itibaren: şehirde hızla yayılmaya başlamıştır. Bugün şehirde yaklaşık 50 civarında süpermarket bulunuyor. Bunlardan birkaçından söz etmek istiyorum:

Billa Süpermarket: İlk mağazaları, 2000 yılında açıldı. Klasik Avrupa tarzında bir süpermarkettir. Geniş bir ürün yelpazesi ile karşılaşacaksınız.
Furshet Süpermarket: Gıda ve diğer alanlarda, 25.000 çeşit ürün var. Meyve, sebze, ekmek, et, dondurulmuş gıdalar, baharat ve çeşniler bulmanız mümkün. Ayrıca: ev gereçleri ve evcil hayvan maması satılıyor.
Mega Market: Burada bulabileceğiniz malzemeler: yiyecek, ekmek, kek, süt, ev eşyaları, meyve, sebze, konserve ürünler, bebek gıdaları, et ve balık çeşitleri. Ayrıca: çamaşır ve temizlik malzemeleri, kağıt ürünleri, kişisel ihtiyaçlar, reçetesiz ilaçlar. Burada: bira, şarap ve içki de satılıyor. Yani: bu süpermarketin bunları satmak için lisansı var.

Süpermarketlerin yanında: hediyelik eşyaların satıldığı yerler de var. Bunların birkaçından da söz etmek istiyorum.

Amber Evi: Semyi Sosninykh caddesindedir. Kehribar birçok özellikleri olan doğal bir madde. Özellikle: çağ ağaçlarının ürettiği reçinenin, toprak altında, milyonlarca yıl beklemesinden sonra oluşması, bu maddenin üst düzeyde değerli olmasının baş nedeni. Çeşitli sanatçıların: amber ile yarattıkları, orijinal eserleri burada görmek mümkün. Sanatçıların tuvalleri: amber, kaya kristali, serpantin, kobalt mavisi, lacivert taşı, jasper, florit ve mermer ile süslü. Amber evi: bu zengin koleksiyonun yanında: bir kısım küçük eserleri de görebileceğiniz bir yer olarak öne çıkıyor.
Andreevsky Spusk: Burası: ünlü Andreevsky kilisesinden başlayıp, Dinyeper nehrine inen bir mahaldir. Bugün bu caddede: birçok hediyelik eşya satan dükkanlar ve küçük sanat galerileri var. Bu galerilerde: suluboya resim, heykel ve modern Ukraynalı sanatçılar tarafından uygulanan sanat eserleri satılıyor. Burası: tarihi bir sokak. Rus kültürünün tanınır sembolleri, burada satılıyor. (özellikle: matreshka) Özellikle: burada, tılsım olarak değerlendirilen, küçük nazarlık benzeri objeler bulabilirsiniz.
Fial: Bosco galeridedir. Burası: Ukrayna mücevher firmasına ait. 1993 yılında kurulmuştur. Firma, çeşitli uluslar arası kuyumculuk fuarlarında ödüller almış mallarını: burada pazarlıyor. Elbette, fiyatlar çok pahalı.
Interio: Burada: Avrupalı üreticilerin hediyelik eşyaları satılıyor. Zengin koleksiyonda: cam, porselen, metal ve deri mallar var. Şık vazolar, lambalar, güzel resimler, heykeller, klasik yazı malzemeleri, dekoratif biblolar.
Milain Limited:
Buranın koleksiyonunda: eşsiz her türlü hediyelik eşyalar bulunuyor. Karasal küreler, yazı malzemeleri, navigasyon ve meteoroloji cihazları bulmak mümkün. Ayrıca: gemi maketleri de var.
Kiev Takı Fabrikası: Globus alışveriş merkezindedir. Ukraynanın tüm takıları, burada üretilmektedir. Altın ve gümüş takı üretiminde, lider bir yer. Takı fabrikasında: 3500 çeşit takı bulmak mümkün. Böyle geniş bir koleksiyondan: mutlaka kendinize uygun bir şeyler bulabilirsiniz. Özellikle: bayanların mutlaka gitmesini önereceğim bir yer.

Alacağınız ürünlerde (kıyafet, çanta, ayakkabı) dikkatli olmanız gereken başka bir şeyse sahtecilik. Bilmediğiniz mağazadan marka ürün almanızı tavsiye etmem.


Lenin ve Stalin heykelcikleri, portreleri, kırmızı T-shirtler satın alabilirsiniz. Ayrıca: tesbih, tütsü, özel portreler satılıyor. Ukrayna’nın geleneksel sanat ve el yapım işleri olan: dokuma kilim, nakış, dantel bulmak mümkün. Ahşap ve parke kutular, boyalı paskalya yumurtaları, oyma amber ve yarı değerli taşlar da satılıyor. Matruşka bebekleri Rusya'ya özel olsada Ukrayna'da da satılıyor. Dikkatinizi çekmek istiyorum, pazarlık mümkün. Beğendiğiniz bir objeyi satın almadan önce, mutlaka pazarlık yapın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amerikano Kağıt Oyunu (Küt)

Bozcaadada Ne Yapılır Nerelere Gidilir Ne Yenir...

Tibet'in Gençlik Sırrı 5 Hareketi