Dünya'da Binlerce İnananı Olan 19 Parodi Din Örneği

Öncelikle “parodi din” kavramının resmi açıklamasını yapayım:

“Bir dini, mezhebi veya kültü parodileştiren (gülünç bir taklidini yapan) taklit dinlere parodi din veya taklit din denir.”
Parodi dinlerin altında ciddi bir inanç yoktur. Parodi dinler, dinlerin ve mezheplerin mantıksız görünen inançlarını ve dini fanatikleri eleştirmek amacıyla yapılır. Çoğu, yalnızca eğlenmek ve benzer düşünen insanlarla tanışmak gibi faaliyetlerden öteye gitmez.
Buradaki düşünce, "eğer bu sav, bir parodide de kullanılabiliyorsa kesinlikle hatalıdır" şeklindedir.

İşte onlarcası türeyen Parodi Dinlerin en ünlüleri:

1. Russell'in Çaydanlığı
Russell'ın çaydanlığı, diğer bir adıyla göksel çaydanlık, filozof Bertrand Russell tarafından uydurulmuş bir kavramdır. Russell kısaca şöyle der:

“Eğer ben Dünya ve Mars arasında eliptik bir yörüngede güneşin etrafında dönen Çin seramiği bir çaydanlık olduğunu öne sürseydim ve bu çaydanlığın en güçlü teleskoplarımızla bile tespit edilemeyecek kadar küçük olduğunu ekleyecek kadar da dikkatli olsaydım, kimse bu görüşümün tersini kanıtlayamazdı.

Ancak, eğer böyle bir çaydanlığın varlığı eski kitaplarca onaylansaydı, her Pazar günü kilisede kutsal gerçeklik olarak öğretilseydi ve okullarda çocukların beynine kazınsaydı, onun varlığından kuşku duymak bir gariplik belirtisi olarak görülür ve o kuşkuyu duyan kişiye yakın çağda bir ruh doktoruyla ya da daha önceki çağlarda bir Engizisyon yargıcıyla bir randevu alınırdı.”

2. Görünmez Pembe Tekboynuzlu At

Russell'in Çaydanlığı'ndan ilham alır.Görünmez tek boynuzlu at bir tanrıçadır. Bu tanrıçanın hem görünmez, hem pembe olması, kendi içinde bir paradokstur. Tıpkı büyük dinlerdeki “Tanrı büyüktür ama görülemez” düşüncesi gibi.

3. Uçan Spagetti Canavarı İnanışı
Ayrıca bilinen adıyla Pastafaryanizm, akıllı tasarımı parodileştirir. Amerika’da, evrime karşı çıkan yaradılışçılara karşı verilen güldürmece bir cevap niteliğindedir. İşin acayibi, dünyada pek çok takipçisi vardır. Bir takipçi, kimlik kartındaki fotoğrafını çektirirken başına makarna süzgeci takıp “bu benim inancımın giysisi” diyerek otoriteye baş kaldırmıştır ve yasal olarak haklı bulunmuştur!

Evren, bir Uçan Spagetti Canavarı (USC) tarafından yaratılmıştır.
Pastafaryan inancındaki cennet, uçsuz bucaksız bira volkanlarıyla doludur ve bir striptizci fabrikasına sahiptir.
Pastafaryan dininde, Musevilikteki “On Emir” yerine, sekiz maddede "Yapmazsanız Çok Memnun Olurum" öğretisi vardır.
Duaların sonunda "Ramen" denir. Bu sözcük, "Amîn" (İngilizce: Amen) sözcüğü ile bir makarna çeşidi olan "Ramen"in birleştirilmesiyle oluşturulmuştur.

4. Landover Baptist Kilisesi

Müjdeci Hristiyanlığı (ing.: Evangelical Christianism) parodileştirir. Amerika’da, aslında var olmayan bir kiliseden halka seslenir. Özellikle dinin ticari yönünü tiye alır. Bilinçli olarak çok kötü bir tasarımla hazırlanmış web sayfası bulunmaktadır. Bu sayfasında “İsa olsa ne yapardı?” temalı iç çamaşırları bile satılmaktadır.

5. Geçen Perşembecilik
Yine Müjdeci Hristiyanlık takipçileri ile dalga geçen bir akım. Tüm everenin, geçmiş olarak adlandırdığımız tüm anılarımızın geçtiğimiz perşembe günü yaratıldığını savunur ve bu hipotezin yanlışlığı savını çürütecek bir kanıt bulunamayacağını iddia eder.

6. Bokononizm
Kurt Vonnegut'un Kedinin Beşiği isimli romanından türeyen bir parodi din. Buna göre insanın mutluluğu her türlü gerçekten, hatta bilimsel gerçeklerden bile daha önemlidir. Ayak tabanlarını birbirine değdirerek birlik olmayı sembolize etmek gibi acayip sembolleri vardır.

7. Yarı-Dâhiler Kilisesi
Bir Scientology parodisi olarak başlamıştır. “Çok fazlaya sahip olmak her zaman yeterince iyi değildir demekten daha iyidir” gibi süper anlamsız bir mottosu vardır.

8. Jediism
Bu din, Yıldız Savaşlar'ındaki Jedi Şövalyeleri’nden gelmektedir. Takipçileri, Güç'ün varlığına ve bu Güç'e karşı etkileşim kurmanın mümkün olduğuna inanırlar. Jedi dininin mensupları, filmdeki Jedi karakterlerinin öğrettiği ahlak değerleri ile kendilerini terbiye ederler. Jedi kilisesi, inançlarının Hristiyanlık, Budizm, Taoizm ve Şintoizm gibi çeşitli dinlerden inanırları birleştirip bir araya getirdiğine dair açıklama yapmıştır.

Jediler arasındaki ortak inanç jedi kodudur. Jedi kodu şöyledir:
- Duygu yoktur, barış vardır.
- Cahillik yoktur, bilgi vardır.
- Öfke yoktur, huzur vardır.
- Kaos yoktur,uyum vardır.
- Ölüm yoktur, Güç vardır.
9. Kopiizim
3.000'den fazla üyesi olan kilisenin savunduğu dine Kopimizm, takipçilerine ise Kopimist denmektedir. Tanrı ya da hiçbir doğaüstü gücü kabul etmeyen ve kutsal sembolleri olarak CTRL+C ve CTRL+V sembollerini kullanan cemaate göre "bilgi kutsal, kopyalamak ilahi"dir.

İlkeleri:

- Tüm bilgi herkes içindir;
- Bilgi arayışı kutsaldır;
- Bilginin dolaşımı kutsaldır;
- Kopyalama eylemi kutsaldır.
10. Nuwaubianism
1970 yılında Newyork’da yaşayan siyah müslümanlar tarafından kurulmuştur. Kurucu lider York şuanda para kaçırmak ve çocukları taciz suçlarından hapiste yatmaktadır. Ancak din, varlığını buna rağmen sürdürüyor.

Dinin başlıca inanışları şu şekilde:
- Ölen kişiyi yakmak gerekmektedir, böylece tekrar dünyaya gelmesi önlenmektedir.
- Düşük olmuş ceninlerin toplanıp bir araya geleceklerine inanılmaktadır.
- İnsanların ilk başta oldukça dengeli varlıklar olduğunu ancak bir meteorun Dünya'ya çarpmasıyla birlikte bu dengenin bozulduğuna inanılır.
- Dünya üzerinde yaşayan herkesin farklı yerlerde 7 klonunun daha bulunduğuna inanılır.
- Erkek olabilmek için Dünya'ya sayısız kez kadın olarak gelindiğine de inanılır.
- Ayrıca insan ırkının Mars’ta yapılan deneyler sonucunda oluştuğunu düşünürler.
11. Ötenazi Kilisesi
Boston’da Rev. Chris Korda isimli dadaist görüşü savunan bir kişi tarafından kuruldu. Kilisenin web sitesine göre, bu dinin temel amacı insanlık ve kainatın diğer türleri arasındaki dengeyi sağlamak için kurulmuş. Bu inanış dünyadaki nüfus artışını eleştiriyor.
Ötenazi Kilisesi’nin belirlediği dört ana dayanak; intihar, kürtaj, yamyamlık ve eşcinsellik.
İnanışa göre cinayet ve tecavüz kesinlikle yasak. Dinin sloganlarından anlaşılacağı gibi ‘Kainatı koru, kendini öldür!’ insan nüfusunu azaltmaya yönelik girişimlerde bulunuyorlar. Kilise 11 Eylül saldırısı sonrasında web sitesinde dört dakikalık bir video yayınladı. Pornografik bir görüntünün altına ‘Dünya Ticaret Merkezi yıkıldı’ alt yazısı eklendi. Web sitesinde ayrıca kendinizi helyum gazıyla nasıl öldürürsünüz?’ diye bir de yazı bulunuyor.

12. Evrenin İnsanları
Ivo A. Benda tarafından kurulan dine göre; evrendeki diğer medeniyetlerin 1997 yılından itibaren din mensuplarıyla önce telepati ile daha sonra da direkt olarak iletişime geçtiği savunulur. Dinin savunucuları bu medeniyetlerin biz insanları yakından izlediklerini ve bütün insanlıkla iletişime geçmek için bir başka boyuta geçmemizi beklediklerini söylüyorlar.

13. Aum Shirikyo Tarikatı
                                    
Shoko Asahara tarafından kurulan bir Japon dinsel tarikatıdır . 1995 yılında sadece Japonya‘da 9 bin üyesi bulunan bu grubun dünya genelinde de 40 bin taraftarı bulunuyor. Terör olaylarına da karışan bu Japon tarikatının adı Türkçe'ye “Yüce Gerçek tarikatı” olarak geçmiş. Metro istasyonuna verdikleri zehirli gazla biyolojik terör eyleminde bulunmuşlar. İnanış Budizm'den etkilenerek yaratılmış.

14. Topy
TOPY, 1981 yılında Psychic TV, Coil, Current ve diğer başka bireyler tarafından kurulmuştur. Sürekli gelişen bu ağ, artistik, kollektif ve sihir uygulayıcıları karışımından oluşan bir grup insan tarafından yönetilmektedir. TOPY, mistisizm ve tanrı inancının olmadığı sihir içeren konulara adanmıştır. Bu grup, insan beyninin bağlı olduğu masum cinsiyet kavramının sihirli ve parapsikolojik taraftarını hedef alır. TOPY araştırmaları hem sol hem de sağ yönlü sihir sistemini, psikolojinin değişik elemanlarını, sanatı, müziği ve medyanın çeşitlerini kapsar. Bu dini benimseyenler arasında Aleister Crowler, Austin Osman Spare ve Brion Gysin bulunuyor.

15. Maradona Kilisesi
                              
Arjantin’de kurulan ve efsanevi futbolcu Diego Armando Maradona’ya adanan ‘Maradona Kilise’sinin şu anda dünya çapında yaklaşık 120 bin üyesi bulunuyor. 30 Ekim 1998 yılında kurulan kilise, Maradona’nın İngiltere’ye ‘Tanrının Eli’nin Yardımıyla” attığı golün yıl dönümü olan 22 Haziran 1986’nın kutsal gün ilan edilmesine karar verilmiş. Ünlü futbolcu adına para bile bastıran kilisenin kurucusu Marcela Amez, ‘gerçek bir kilise olmadıklarını’ ise her fırsatta dile getiriyor. Bu inanışın bir çeşit senkretizm yani birleştirme felsefesinden meydana geldiği söylenebilir. Aynı düşünceyi savunanların toplandığı bir çatı olarak da görülebilir.

16. Yahweh Topluluğu
                                         
Bu inanış Afro-Amerikalı bir grubun önderliğinde ortaya çıktı. 1979 yılında ABD’de ortaya çıkan bu dinin kurucusu Yahweh Ben Yahweh adında bir kişi. İnanışa göre gerçek yahudilerin siyah tenli insanlar olduğuna inanılıyor. Beyaz ırkın da beyaz şeytan olduğu savunuluyor. Dini savunanlar ayrıca Hristiyanlığı da kabul ediyorlar. Irksal birtakım ayrımlar öne sürdüğü için eleştirilen dinin savunucuları bugün hala aktif bir biçimde çalışmalarına devam ediyor.

17. Dünya Kilisesi
                                        
Oberon Zell tarafından 1962 yılında bulunan din yerküre anaya ve tanrıya inanmaktadır. Antik Yunandan gelen tüm tanrılara inanır ve din kardeşliğini savunur. Bir çok eleştirmen bu dinin Harry Potter kitabından ilham alındığını savunmaktadır

18. Yaratıcılık Hareketi
                                                 
Yaratcılık hareketi Ben Klassen tarafından 1973 yılında geliştirilmiş bir ayrımcı din felsefesidir. Bu dine sadece beyaz ırktan olan insanlar kabul edilir. Bu din, tanrıya inanmaz ve ruhsal olarak inanılacak tek şey de beyaz ırktır. Ben Klassen’n ölümünden sonra bu dinin önderliğini Rahip Matthew F. Hale yapmış ancak o da bir federal ajanı öldürdükten sonra bu din tamamen tarihe karışmıştır.

19. Scientology
                                       
Tom Cruise, Juliette Lewis, John Travolta, Jenna Elfman gibi Hollywood yıldızlarının yeni dini Scientology, 159 ülkede 10 milyon üyesi, binlerce kilisesi ve akıl almaz mal varlığıyla büyük tartışmalara yol açıyor. Peki son zamanlarda bu kadar popüler halen gelen Scientology dini nedir? Bilim kurgu yazarı L. Ron Hubbard 1952 yılında ‘gerçeği aramak’ anlamına gelen Scientology felsefesini geliştirdi ve daha sonra da bu yeni din bir akıma dönüştü.
Bu dinin temelini oluşturan inanış ise özetle şöyledir: Bundan 75 milyon yıl önce zamanın galaktik konfederasyonun lideri Xenu ismindeki varlık, istemediği milyarlarca varlığı dünyamıza gönderip yanardağa attırmıştır. Günümüzde insanların yaşadığı acı ve sıkıntıların kaynağı hala yeryüzünde olan o varlıkların ruhlarından kaynaklanmaktadır. Bu ruhlara ‘Thetan’ denmektedir. Scientology’nin amacı insanları fiziksel ve zihinsel yüklerinden arındırarak bu uzaylı ruhları serbest bırakmak ve gerçek ruhsal özgürlüğü yakalamalarını sağlamaktır. Scientologistler, Allah’ın varlığına inanıyor ancak buyruklarını yerine getirmiyorlar. Scientology’de cennet, cehennem gibi kavramlar yok; reankarnasyon var. Scientoloji'ye göre insanlar bu ruhların manevi baskısından kurtulunca gerçek mutluluğa kavuşacak.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amerikano Kağıt Oyunu (Küt)

Bozcaadada Ne Yapılır Nerelere Gidilir Ne Yenir...

Tibet'in Gençlik Sırrı 5 Hareketi