Lale Zamanı Hollanda - Keukenhof Parkı



Kapıları, her yıl Mart sonundan Mayıs sonuna kadar açık olan 32 hektar büyüklüğündeki Keukenhof lale bahçesi, Dünya'nın en güzel çiçek parkı. En fazla fotoğrafı çekilen mekanlardan biri olması dolayısıyla Hollanda, İlkbahar'da turistlerin gitmek için en çok rağbet ettikleri bir ülke. Amsterdam'ın güney batısında ve Haarlem şehrinin güneyindeki Lisse kasabasının sınırları içinde yer alır. Kelime anlamı Felemenkçe 'mutfak bahçesi' olan Keukenhof, 15.yy da av alanı iken, sahibi olunca ona Keukenhof adını veren Jacoba van Bavyera, bu büyük alanda kraliyet ve varlıklı aileler için tahıl, sebze meyve yetiştirmeye başlamış. Kontesin vefatından sonra arazi, zengin tüccar aileleri içinde pek çok el değiştirmiş.

1641 yılında VOC (Doğu Hindistan Şirketi) başkanı Adriaen Maertensz Bloc burada, emeklilik dönemi için malikâne yaptırmış. Arazinin sonraki sahibi Baron ve Barones van Palladt 19. yy da malikanenin çevresini düzenlemesi için, Amsterdam'da ki Vondel Park'ın peyzaj mimarı olan Jan David Zocher ve oğlu Louis Paul Zocher'i davet etmiş. Sonuçta onların İngiliz tarzı tasarımı ile bugünkü Kukenhof'un ilk çekirdeği ortaya çıkmış. 1949 yılında, Lisse belediye başkanı, lale ihracatçılarının desteği ile çiçek çeşitlerini dünya pazarı için sergilemek ve halkın da yararlanması için kamuya açık park olarak hizmete açmış. Her yıl başta lale olmak üzere 7000 soğanlı çiçek çeşidinin ekildiği Keukenhof, günümüzde kraliçenin himayesinde bir vakıf tarafından yaşatılmaktadır. Hollanda turizminin amiral gemisi sayılan ve yeryüzündeki cennet olarak anılan Keukenhof'u ilk açıldığı yıl 200 bin kişi ziyaret etmiş. Geçen yıl ziyaretçi sayısı 1.3 milyon kişiye ulaşmış.

  
Mart ile Mayıs arasında sabah saat 08:00 den, akşam 19.30 a kadar ziyaretçilerini bekleyen Keukenhof parkı giriş ücreti, erişkinlere 15 EU, 4-11 yaş çocuklar için 7.5 EU, araba park ücreti 6 EU. Park kurulduğu yıldan günümüze, devamlı yeni, değişik peyzaj uygulamaları ile geliştirilmekte, görsel güzelliği yanında her yıl farklı ülkelerin temel özelliklerinin gösterildiği temalarla ziyaretçilerin ilgisi canlı tutulmaktadır. Bu yıl ki tema, " The Golden Age"seçilmiş. Hollanda'nın sanat, ticaret ve bilimdeki gelişmeleri anlatan periyodu anlatıyor. Park hizmeti olarak Keukenhof sitesinden, önceden başvuru formu doldurup tekerlekli sandalye ve elektrikli scooter temin edebiliyorsunuz. Tekerlekli sandalye ücretsiz, scooter 10 EU ücretli. Biletinizi alırken haritanızı da unutmayın. Cidden kaybolabilirsiniz.


Durmadan yürürüm derseniz 3-4 saatinizi alır. Ama içinde kafeler restoranlar var. Bence havanında güzel olacağını tahmin ederek mutlaka arada dinlenerek tüm bahçenin keyfini çıkartın.

Gezilebilen sembolik bir yel değirmeninin,100 kadar sanat eseri heykelin, içinde kuğuların süzüldüğü göletlerin, fıskiyeli havuzların yer aldığı Keukenhof Parkındaki türlü çeşit asırlık ağaçlar, Japon bahçesini süsleyen Sakuralar (yabani kiraz çiçeği ağaçları) ve 7000 bin soğanlı çiçekten hariç, sezon boyunca parkın içinde yer alan kapalı seralar tipinde pavyonlarda 30 kadar, gün gün takvimi önceden belirlenip ilan edilmiş süreli çiçek tanzim ve şovları da son derece ilgi çekiyor. Orange Nassau, Juliana, Willem Alexander, Beatrix gibi Hollanda Kraliçesinin, prens ve prenseslerin adı verilen bu pavyonlarda görenleri büyüleyen, dünyanın en nadide lale çeşitleri, rengarenk orkideler, açelyalar, zambaklar sıklamenler, krizantem, ortanca, sümbül frezya, nergis, gül ve karanfiller arasında rüyada gibi gezinirken yaşanılan güzelliğin ve mutluluğun tarifi mümkün değil. 80 kadar katılımcı Hollanda çiçek yetiştirici ve ihracatçı firması, her yıl farklı gösteriler sunmak için 2 ay süren bu sezonluk görsel şölen için, yıl boyu çalışmalarını sürdürüyorlarmış. Park içindeki piknik alanlarından yararlanmak ta mümkün.

Amsterdam'dan, Keukenhof Parka gidiş rotası seçenekleri;

1-Araba kiralayarak Keukenhof'a ulaşmak. Girişin karşısındaki alanda park ücreti; 6 EU.

2-Amsterdam kalkışlı yerel turla yapılan paket turda iki seçenek var; biri toplam beş saatlik program (gidiş geliş iki saati yolda geçeceğinden park için ayrılan üç saat bence yeterli değil), diğeri 10 saatlik program, sabah 9 da başlayıp akşam 19'da tamamlanıyor. Ücret 54 EU, kalkış yeri Damrak caddesindeki turizm firmalarının satış bürosu önü. İstenirse konaklanılan otellerden verilen saatte hazır olmak üzere ziyaretçiler toplanılarak merkeze getiriliyor. (Ücret fazla gelmezse, daha önce denediğim için biliyorum, bence tercih edilecek en iyi gidiş yolu)

3-Trenle Amsterdam'dan Schiphol havalimanına (gidiş dönüş kişi başı 6.40 EU) ya da Leiden'e gidip istasyonun yakınındaki alandan (Schiphol'den 858 nolu, Lieden den 854 nolu) otobüslerle parka ulaşım ve giriş ücreti=Kombine bilet, gidiş dönüş kişi başı 22.50 EU (65 yaş üstü 18.50 EU,4-11 yaş çocuk için 12.50 EU) ücretle ulaşım mümkün. Kombine bilet için, Schipol havalimanı ve Amsterdam Central istasyonundaki Turizm bürosundan ya da önceden Keukenhof internet sitesinden online bilet alınabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amerikano Kağıt Oyunu (Küt)

Bozcaadada Ne Yapılır Nerelere Gidilir Ne Yenir...

Tibet'in Gençlik Sırrı 5 Hareketi