Kahve, Hem Günü Kurtarıyor Hem de 40 Yıl Hatırı var:)


Bazılarınız uyanır uyanmaz kahve ile ayılırlar... Şu Kahveyi içeyim de güne öyle başlayayım deriz... Uyanınca, yorulunca, sevinince, yemekten sonra,uykun açılsın diye ilk söylenen şey "bir kahve yapalım"dır. Ayrıca kahvenin bizim için önemi daha farklı. Misafirlerimizle muhabbet esnasında kahvesiz olmaz.. Hatta kahve sunumları birbirinden şık hale getirilir ama yine kahve aynı. Kısacası Kahve hayatımızın bir parçası...

Madem hayatımızda kahvenin yeri baya var. O zaman bu kahvenin yararlarını yazayım.
- Hafif de olsa metabolizmayı ve beyne giden kan dolaşımını sağlıyor. O yüzden "şu kahveyi içeyim de işe öyle başlayayım" deriz.
- Tok Tutuyor. Kahve sütle birlikte içildiği zaman, vücuda dengeli protein, karbonhidrat ve yağla birlikte girince kişiyi daha uzun süre tok tutuyor. Çok acıktığınız zaman kahvenin yaratacağı tok etkisinden yararlanabilirsiniz.
- Tatlı Yerine Kahve. İnsülin direncini kırıcı etkisi nedeniyle tatlı ihtiyacını azaltıyor. Özellikle canı sık sık tatlı isteyenler, tatlı yerine kahve içerlerse tatlı ihtiyacının kaybolduğu gözlemlenmiş. Ayrıca yapılan araştırmalarda kahve, şeker hastalığını önleyici olabileceğini bildiriyor. Tabi içine bolca şeker eklemezseniz :)
- Hafızayı Güçlendiriyor.  Alzheimer ve Parkinson hastalığına karşı düzenli tüketimde koruyucu etkisi olabileceği konusunda da araştırmalar var. Yaşlılarda hafızayı güçlendiriyor.
- Ömrü Uzatıyor. Harvard Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümü tarafından yapılan araştırma, günde 3-5 kupa kahve içenlerin, içmeyenlere oranla, kalp hastalıkları, şeker hastalığı, parkinson gibi nörolojik hastalıklar nedeniyle ölme riskini ortalama %15 daha az olduğunu gösteriyor.
- Kan Şekerini Dengeliyor. Bilim insanları kahvenin, vücutta iltihaplanmayı azaltarak ve kan şekerini dengeleyerek bu etkiyi yarattığını düşünüyorlar.  Kahvenin antioksidan yanı vücudu zararlı maddelerden temizleme etkisi.
- Migren Atağını Önlüyor. Sık migren atağı geçirenlerin beyin damarlarında kasılma yaptığı için migren atağını önleyebiliyor. Ancak çok sık kahve içenler, kahveyi aniden bırakırlarsa migren ataklarının sıklığı artabiliyor.
- Depresyon Riskini Azaltıyor. Harvard Üniversitesi'nin açıklamasına göre, kahve bütün bu olumlu etkilerinin yanı sıra depresyon riskini %20'ye kadar, intihar riskiniise %53'e kadar azaltmaya yardımcı. Aşırı miktarda (yani günde 5 kupadan fazla) kahve tüketiminin ise anksiyete yaratabileceği birçok sağlık otoritesi tarafından kabul ediliyor.

Tabi ki bu kadar madde yazmama karşılık kahveyi hayat kurtaran içecek olarak görmemek gerek.  Araştırmalar kahvenin sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve sigarasız bir hayata destek olarak etkili olduğunu ortaya koyuyor. Kalp ve tansiyon hastaları kahve tüketiminde ölçülü olmalı ve doktorlarına sormalıdır. Çünkü Kalpte ritim bozukluğu olanlarda çarpıntıya neden olabilir.

Günlük Kafein Tüketimi
Uzmanlar günde 150-200 mg'den fazla kafein tüketmemeye özen göstermemiz konusunda uyarıyorlar.
Bir fincan türk kahvesinde 60mg, 1 kupa filtre kahvede 150-200 mg, bir kupa espresso'da ise 100 mg kafein vardır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amerikano Kağıt Oyunu (Küt)

Bozcaadada Ne Yapılır Nerelere Gidilir Ne Yenir...

Sakız Adası - Yunanistan