Sakız Adası - Yunanistan

Çeşme’nin tam karşısında feribotla 45 dakika uzaklıkta hoş bir Yunan Adası. Avrupalıların Chios, Yunanların Hora dedikleri, Yunanistan’ın en büyük beşinci adası Sakız Adası, kendine özgü mimariye sahip çok sayıda ortaçağ köyü, taş evleri, bakir koyları ve ünlü sakız ağaçlarıyla gezilip görülmesi gereken yerlerden biri. Bir İzmirli olarak komşumuz Sakız Adasını anlatmasam olmaz. Vize aldığımızda giriş çıkış yapmak, sakız adasından market alışverişi yapmak veya ucuz deniz ürünleri yemek için gitmeyi tercih ediyoruz. Eee madem bu kadar sık gidilen bir yer bende gidip gördüğüm tavsiye edeceğim yerleri sizlerle paylaşmak istedim.
Öncelikle Sakız Adası hakkında bilgi vermek isterim;
Halkının eskilerden bu yana refah içinde yaşadığı Sakız’da damla sakızı, narenciye ürünleri, zeytin, incir ticareti en önemli gelir kaynakları. Son yıllarda turizm de ekonomilerini kalkındıran önemli bir sektör. Adayı hem zengin hem de ünlü yapan şey ise adalıların mastika dedikleri sakız, gıda endüstrisinin yanı sıra, tıpta ve kozmetik sektöründe, şekerlemelerde, içki üretiminde kullanılıyor. Mastika ağacı, adanın farklı iklim ile toprak özelliklerine sahip güney kesimlerinde yetişiyor.

Mastikanın anavatanı Sakız’da öğleden sonrasından akşama kadar sokakları tenha, dükkanları kapalı görürseniz şaşırmayın. Sakızlılar öğleden sonra 14:00’te işlerini bırakıyor ve iş çıkışı öğlen yemeği yiyip sonrasında siesta yapıyorlar. Günbatımına doğru tekrar mekanlar açılıp sokaklar canlanmaya başlıyor.

Para Birimi: Euro

Sakız Adasının Tarihi ise: Yunanistan Sakız Adası hakimiyetini, yaklaşık 350 yıl Osmanlı hakimiyetinde kaldıktan sonra, 1913 yılında Londra Konferansı ve Antlaşması ile ele geçirmiş.
Ayrıca;
Sakız Adası, oldukça zengin ve köklü bir geçmişe sahip. Herodotos günümüzden yaklaşık 2500 yıl evvel, coğrafyacı Strabon ise 2000 yıl evvel Sakız’dan söz etmişler. Denizcilik ve deniz ticareti ile gelişen adanın nüfusunun MÖ 6. yüzyılda neredeyse 80 binlere ulaşmış. Ünlü denizci kâşif Kristof Kolomb, Osmanlı idaresi altındaki Sakız’da dünyaya geldi ve Amerika’yı keşfe çıktığı seferinden önce Sakız'ın güzel kasabalarından Pirgi’de uzunca bir süre kalıp buradan denizcilikle ilgili bilgiler toplamış. Antik çağların en büyük destan yazarı Homeros’un İzmir’de doğup, Sakız’da yaşadığına ve eserlerini burada yazdığına inananlar çoğunlukta.
Vize: Schengen Vizesi veya yaz aylarında (Haziran-Ekim) kapı vizesi ile giriş yapılabilir.

Kapı Vizesi Nasıl Alınır?

Yunan Adaları vizesi almak için, aşağıda sayacağım tüm evrakları toplayarak, Yunanistan kapı vizesinin geçerli olduğu 6 adaya (Sakız adası, Kos, Samos, Midilli, Meis ve Rodos adaları) gidebileceğiniz şehirlerde bulunan turizm acentalarına gitmelisiniz. Kapı vizesi ile maksimum 15 gün kalabilirsiniz. 
Seyahat tarihinizden 2-3 gün önce bu evrakları teslim etmelisiniz. Hepsi bu...
(Yunanistan günübirlik vize ücreti masrafları açısından, Schengen kadar maaliyetlidir bunu da hatırlatmak isterim)
Not: Schengen vizesi ile AB ülkelerine giriş hakkınız var iken, kapı vizesiyle sadece 6 adaya giriş hakkınız bulunmaktadır.
Yunan adaları vize ücretleri genellikle 50-100 Euro arasında olur. Aracı firmaya göre masraflar değişir. Schengen vizesi ücreti kadar maaliyeti vardır.

Gerekli Dökümanlar; (Aynı dökümanlar zaten Schengen Vizesi içinde gerekli)

  • En az 6 ay geçerli pasaport 
  • Otel rezervasyonları. (Onaylı olmasını isteyebilirler. Online sitelerden rezervasyon yaptırabilirsiniz. Eğer Yunan adaları turunuzu günübirlik yapacaksanız rezervasyon istemiyorlar.)
  • 1 adet yeni çekilmiş biyometrik fotoğraf. (Mutlaka arka fon beyaz olsun)
  • Yunanistan vize başvuru formu (Başvuru yapacağınız firmadan veya linkten alabilirsiniz.)
  • Gidiş-dönüş gemi/feribot biletleri
  • Banka hesap cüzdanı veya bankadan imzalı/kaşeli onaylı hesap dökümü
  • Harç ve masraf ödemeleri (Vize ve masraflar/aracı firma. Yunan adaları vize 2017 ücreti : Genelde 50-100 Euro oluyor.)
  • Yolcu beyanı
Detaylı Bilgi için lütfen Tıklayınız...

Sakız Adasına Nasıl Gidilir?
İzmir-Çeşme Limanından sabah ve akşam saatlerinde kalkan feribotlar ile 45 dakikada Sakız adasında olabilirsiniz. Ertürk firmasının 20 dakikada giden hızlı feribotuda bulunmaktadır. 

Arabanız ile gitmek isterseniz aşağıdaki bilgileri okuyunuz.
Üzerinize kayıtlı, ruhsatında rehin yazısı bulunmayan, Yeşil sigortası yapılmış aracınızla Sakız Adasına geçmek için ERTURK'ten seferler hakkında bilgi alınız.
  • Şirket Araçlarında firma sahibi iseniz; şirket imza sirküleri ya da çalışanı iseniz vekalet yazısı gereklidir.
  • Rent a Car aracı ile yurt dışı çıkışı yapabilmeniz için firmadan vekaletname alınmalıdır.
  • Kendi arabası ile Sakız Adasına geçecek yolcularımızın beynelmilel ehliyet almasına gerek yoktur. Türk ehliyetleri kendi aracınız ile 3 ay geçerlilik taşımaktadır.
  • Yeşil Sigorta aracınızın kaskosunu yurtdışında da geçerli kılan ek bir sigorta poliçesidir.
Sigorta firmalarından veya turing acentalarından yeşil sigorta işlemlerinizi yaptırmadan limana gelmeyiniz… Geçişinize ve adaya girişinize izin verilmez. Böyle durumlarda bilet hakkınızı kaybetmiş olursunuz.

Araba Kiralamak;
Gümrük'ten çıktıktan sonra sağda yer alan araba kiralama firmaları arasından pazarlık yaparak en uygununu bulmanızı tavsiye ederim. En düşük motorlu, benzinli araçlar günlük 25-50€ gibi fiyatlarla kiraya veriliyor. (hafta sonu ve yoğun olduğu zamanlar daha pahalıya kiraya veriyorlar)

Nerede Kalabilirsiniz?
Biz gittiğimizde kaldığımız otelleri aşağıda yazacağım ama bu bahsedeceğim otellerin bazıları şehrin 5 dakika uzaklığındadır. Araba kiralamanızı her zaman tavsiye ederim.

****Erytha Hotel&Resort Chios
****Grecian Castle

****Chios Chandris Hotel (merkezdedir)
****Hotel Kyma


Sakız Adası'nda Gezilecek Yerler;
Sakız Adası’nda irili ufaklı tam 66 köy var. Sakız’da gezilecek yerler arasında en önemlileri adanın seramik merkezi Armolia, kale görünümündeki köy Olympi, ilginç duvar desenli evleriyle Pirgi, ortaçağ kalesinin kıvamında labirent gibi sokaklarıyla çok sevdiğim köy Mesta, acılı hikayesiyle terkedilmiş yer Anavatos başta geliyor. Adanın batı kıyılarında kalan Cenevizliler zamanından kalan Vessa, daha ötede harika koy üzerine kurulmuş yeşil Lithi ve Lagada; çok iyi korunmuş durumda taş evleriyle Ege’ye nazır köy Avgonima daha çok vakti olanların görmesi gereken yerler arasındadır.

Nerede Yemek Yemeli;
1. Hotzas Taverna;
Makarnalarından tatlılarına kadar herşeyin el yapımı olduğu taverna adanın en beğenilen mekanlarından biridir. Menüde çeşitli et yemeklerinin yanı sıra vejeteryan yemekleride bulunmaktadır.
2. Ouzeri Tzivaeri;
Aile işletmesi olan tavernaya adını veren tzivaeri (kabak) salatası ve yunan peyniri (Mastello) eğlencesi kadar ünlüdür. Ahtapot, kalamar ve karides tavsiye ederiz.
3. Delpinia
Sakız Adasının merkezinde yer alan balık restoranıdır. Turistlik bir restoran haline gelmiştir.
4. 3 Kardeşler (The Three Brothers - Lithi)
Lithi köyünde yer alan 3 kardeşler restoranı ıstakoz ve deniz mahsulleri konusunda müthişler. 
5. Kyra Despina
3 Kardeşler ile yan yana olan restorandır.
6. Nostos - Lagada
Mezeleri ve deniz mahsulleri yiyebileceğiniz bir meze restoranıdır. Deniz mahsullü paellası da denenmeli
7. Tassos Tavernası
Limandaki restoranları sağınıza alıp az biraz güneye doğru ilerlediğinizde, yol üzerinde bahçeli bir bir tavernadır. Cumartesileri canlı müzik var. Tipik bir aile lokantası.
8. To Tsikoudo
Sakız Merkezinde bulunan balık restoranı yunan halkınında gittiği bir tavernadır.
9. Karavela 
Komi'de yer alan restoran.
10. Apomero 
Havaalanına yukarıdan bakan ünlü bir restorandır. 
11. Roussiko
Sosyal medyada baya bahsedilen restorandır. Lezzet bu methine göre baya sönük kalsada gidilebilir.
12. Paşa
Lezzetli bir balık restoranıdır.

Akşamları Ne Yapılır?
Sakız Adasında merkezinde bulunan çoğu mekan akşamları doludur. Kokteyleri, kahveleri ile meşhur olan cafe&barlar:
1. 44 Bar&Coffee Shop
2. Oz Cocktail Bar
3. Metropolis
4. Reina
5. Kubrick Bar
6. Remezzo
7. Esco Bar
8. Sueno

Sakız Adasının Plajları
1. Glaroi Beach
Müzik ve gençlerin yoğun olduğu bu plaj en tercih edilen plajlardan biridir. Fakat servisin çok yavaş olduğunu söylemeliyim. Bir su istesenizde yarım saat sonra belki gelebilme ihtimali var. En güzeli bardan gidip kendiniz almanız. Ayrıca yemek olarak klüp sandwich ve tost dışında birşey yok. Yanınızda yiyecek birşeyler götürmenizi tavsiye ederim.
2. Agia Fotia Plajı
Sakız adasının diğer bir popüler plajlarından biri de agia fotia plajıdır. Agia fotia plajı çakıldan oluşan bir sahil şeridine sahiptir. Plaj sakız adası merkezinin 11 km. güneydoğusunda yer alıyor. Gene bu plaj da şezlong ve şemsiye konusunda size sıkıntı yaratmayacak plajlardan biridir. Bu arada plaj etrafında bir çok restaurant, kafe ve güzel yunan yemekleri yiyebileceğiniz tavernalar yer almakta.
3. Mavra Volia Plajı
SakızAadası'nın diğer bir en popüler plajı ise Mavra Volia plajıdır. Adanın güneyinde yer alan mavra volia plajı merkeze 30 km. mesafededir. Plajın en dikkat çeken yanı ise siyah çakıl taşları ile kaplı olmasıdır. Siyah çakıl taşlarının nedeni ise volkanik patlamalardır. Plaj tam bir doğa harikasıdır. Etrafında yer alan kayalıklar ve siyah çakıl taşları ile. Mavra volia plajının yer aldığı bölgenin adı ise Emporia bölgesidir. Bu bölgede bolca restaurant ve otel yer almaktadır.
4. Viri Carpe Diem Beach
Komi Plajına giderken çok sevimli ve gençlerin uğrak yeri olan plajdır. Müzik ve biraları ile keyifli bir yer. 
5. Karfas Plajı
Ailelerin tercih edebileceği bir plajdır.
6. Bella Vista ve Afanis Naftis Plajları
Rüzgar Sörfü yapılabilen plajlardır
7. Daskalopetra (Öğreten Taş) Plajı
Efsanelere meraklı olanlar Homeros'un oturduğu öne sürülen taşın olduğu plajdır.
8. Yossonas, Nagos, Yalıskari Plajları
Çakıl taşlı plajlardır.
9.  Komi Plajı
İnce beyaz kumlu plajdır.
10. Nagos Plajı
Sakız Adası'nın kuzeyinde yer alan nagos plajı son derece hareketli ve eğlenceli bir plaj olması nedeni ile en çok rağbet gören plajlardan biridir. Plajın hemen kenarında bir sürü birbirinden güzel balık tavernaları yer almaktadır.

Adada gezerken, 2 bölüme ayırmanızı öneririm:


Sakız Adası Gezilecek Yerler Güney Rotası

  • Chios şehir merkezi
  • Karfas
  • Paralia
  • Armolia
  • Kalamoti
  • Komi
  • Emporios
  • Pirgi
  • Olimpi’s Cave
  • Agia Dinami
  • Olimpi
  • Mesta
  • Vessa (Mesta Limanı sahilden git)
  • Lithi köyü ve Lithi Sahili
  • Elinda Beach (Elinda koyu)
  • Anavatos
  • Avgonima
  • Nea Moni
Sakız Adası Gezilecek Yerler Kuzey Rotası
  • Paralia Glari
  • Lagkada
  • Kardamyla
  • Marmora koyu
  • Nagos koyu
  • Agia Markella
  • Volissos
  • Glaroi Beach
Sakız Adası'nda Yapılması, Görülmesi ve Alınması Gereken 15 Tavsiye;
1. Anavatos Köyü'ne gidin.
Tarihe Sakız Adası Katliamı olarak geçen olayın yaşandığı Anavatos Köyü, adanın en kuytu yerlerinden birinde, kayalık tepede bulunuyor. 1822 yılında Yunanistan’ın bağımsızlığa götüren süreçte başlayan ayaklanmalara Osmanlı’nın müdahalesi ile ismini duyuran Anavatos, Sakız’ın ulaşımı en güç stratejik noktası olarak biliniyor. Geçmişte adada yaşayanların sığınağı haline gelen köyde restorasyon çalışmaları devam ediyor.

2. Pyrgi (Pirgi) Köyü’nü ziyaret edin
Sakız Adası’nın güneyinde bulunan Pyrgi (Pirgi) Köyü, Sakız’da mutlaka görülmesi gereken yerler listesinde. Adanın damla sakızı üretilen bölgesinde, Orta Çağ’dan günümüze ulaşan köylerden biri olan Pirgi, Ceneviz Dönemi’nde yaşanan korsan saldırılarından korunmak için kale köy şeklinde bir mimaride kurulmuş. Evlerin dış cephelerinde bulunan süslemeler bu bölgeye özgü. Köy evlerinin birçoğu Yunanistan’ın başka şehirlerinde yaşayan Yunanlılara ait.

3. Mesta’nın dar sokaklarında kaybolun
Sakız’ın güneybatısında bulunan Mesta Köyü, 14. ve 15. yüzyıllardan günümüze bozulmadan ulaşmayı başarmış. Sakız gezilecek yerler arasında, tipik bir Orta Çağ köyü görünümündeki Mesta, dar sokakları, etkileyici mimari yapıları ile kale köyü andırıyor. Labirente benzeyen sokaklarda dolaşırken, Bizans Dönemi kiliseleri ve iç kulelerle karşılaşılıyor. Mesta’ya kadar gelmişken Mesta Limanı’nı görmek ve liman çevresindeki salaş restoranlarda yemek yiyip, yerel insanlarla sohbet etme seçeneğini de değerlendirmek gerekiyor. 

4. Mavra Volia Plajı’na uğrayın
Sakız’ın en etkileyici plajlarından biri olan Mavra Volia, Pyrgi Köyü’ne 5 kilometre mesafede bulunuyor. Tarih öncesi zamanlarda yaşanan volkanik patlamanın izlerini taşıyan plajda her yer siyah çakıl taşlarıyla kaplı. Derin, masmavi deniz suyu ile harika bir manzara sunan Mavra Volia Plajı, adada en çok tercih edilen plajlar arasında. Plajın çevresinde çok sayıda kiralık daire, kafe ve deniz ürünü sunan restoranlar bulunuyor.


5. Yel değirmenlerinde fotoğraf molası verin
Sakız Adası’nın sembolleri arasında olan yel değirmenleri ada merkezinin 1,5 kilometre kuzeyinde yer alıyor. Limandan yürüyerek 15-20 dakikada ulaşılabilen değirmenler sağlam olsa da kullanılmıyor. Sakız’ı ziyaret edenler için klasikleşen fotoğraf karelerine hayat veren yel değirmenlerinde, fotoğraf molası vermek ada ritüelleri arasında. Bu yüzden yel değirmenleri Sakız’da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında...


6. Ouzo(Oyzo) Rakısını deneyin
Rakıdan daha hafif olan Ouzo genellikle su katılmadan ve küçük bardakta içiliyor. Ama Ouzo'larda da alkol seviyesine göre markalar bulunmaktadır. Rakı severler için Ouzo pek keyifli gelmesede denenmesi gereken bir içki...

7. Sakız Adasına gidip "Carotten Güneş Yağları"ndan almadan dönmeyin...
Yunanistan'da bulunan bu güneş yağları hem koruma hemde yakma özelliğine sahip süper bir yağ grubudur. Hondos Center adında ki güzellik ürünleri satan yerde ve tüm marketlerden alabilirsiniz.

8. Sakız ürünleri mutlaka denemeli ve satın almalısınız
Sakız Adası'nda adından da anlayacağınız gibi ürünlerin çoğunda sakızlı ürünler olarak yapılmıştır. Örnek; sakız reçeli, sakız likörü, damla sakız, sakızlı kahve, sakızlı diş macunu, sakızlı şampuan, sakızlı vücut kremi, sakızlı tatlılar, sakız köftesi, sakızlı gazoz, herşey sakız sakız sakız sakız...

9. Mastello Peyniri denemelisiniz.
Izgara yapılan peynirin tadı Hellim Peynirine benziyor. Adada alacağınız çoğu peynir Türkiye'ye göre daha uygundur o yüzden dönmeden peynir almanızı öneririm. 

10. Böcek/Istakoz ve deniz mahsulleri yiyin.
Türkiye'de fiyatları yüksek olan deniz ürünleri sakız adasında daha uygun fiyat bu yüzden mutlaka deniz ürünleri ve seviyorsanız ıstakoz yemelisiniz.

11. Lidl ve My Market'ten ev ve market alışverişi yapınız.
Adada 2 tane büyük market bulunmaktadır. Lidl ve My Market... bizim migros tarzındadır. Eğer yolunuzda görürseniz mutlaka buraya uğrayınız. Çoğu türk buradan ev alışverişini yapıp memleketlerine dönüyorlar. Hatta sakız adasına arabalarıyla gelip market alışverişlerini yapıp akşama dönen bile çok insan var.

12. Yol kenarında ki Hayratların yanından geçerken dua okuyun
Sakız Adası'nda yol kenarlarında göreceğiniz hayratlar sizi şaşırtmasın. Aslında onların anlamı çok acıklı... Hayratların olduğu o yerde biri/birileri sevdikleri birini kaybetmiş ve he geçen kişininde onları anımsaması ve dua etmesi için bu Hayratları yaptırmıştır. 

13. Lagkada (Lagada) Köyüne Gitmelisin
Lagada köyü sakızın güney bölgesinde kalmaktadır. Çok sevimli bir köy olan Lagada'yı gezip deniz kenarında yemeğinizi yiyebilirsiniz. Bölgeye yapılan sürekli saldırılardan dolayı buranın sakinleri genel olarak deniz tüccarı ve balıkçıdır. 

14. Frappe kahvesini deneyin...
Sakız adasının çoğu yerinde bulabileceğiniz frappe kahveyi mutlaka denemelisiniz.

15. Sakız Adasında gezerken Siesta zamanını sakın unutmayın....
Sakız Adası'nda çoğu yer siesta zamanı yapmaktadır. Yani 14:00-18:00 arası tüm mağazalar kapanıyor şehir tam bir hayalet şehir haline geliyor. O yüzden alışverişinizi 14:00 e kadar yapmanızı öneririm. Ayrıca Pazar günleride çoğu yer kapalı oluyor.
Sakız Adası insanları keyiflerine çok düşkünler. Bizim Türklerimiz gerekirse sabaha kadar mağazalarını açık bırakır yeterki iş olsun derler :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amerikano Kağıt Oyunu (Küt)

Bozcaadada Ne Yapılır Nerelere Gidilir Ne Yenir...