Siyah Çayın Yararları


    
Çay tiryakilerinden iseniz sizde mutlaka etrafınızdan çok çay içiyorsun gibi uyarılar alıyorsunuzdur.
Ama çaysız olmaz... Evde çay, ofiste çay, kafede çay...

Doktor tavsiyesine kulak vermeliyiz ve çayın da dozunu kaçırıp her gün iki demlik içmemeliyiz belki ama günde bir iki bardak şeker veya başka bir şey eklenmemiş güzel bir siyah çayın içmenin de faydalarını da bilmeliyiz.
                                        
Siyah Çayın 11 Faydası
1. Ağız sağlığı: Yapılan çalışmalar, siyah çayın plak oluşumunu azalttığını ve çürüklere yol açan bakterilerin gelişmesini engellediğini gösteriyor. İçerdiği polifenoller çürüğe yol açan bakterileri öldürürken, plakların dişe yapışmasına sağlayan yapışkan maddeyi oluşturan bakteriyel enzimleri de yok eder.

2. Daha sağlıklı bir kalp: Yapılan bir araştırmaya göre, günde 3 bardak veya daha fazla çay içenlerin felç geçirme riski 1 bardaktan az yeşil veya siyah çay içenlere göre %21 daha az olmaktadır.

3. Antioksidanlar: İçerdiği polifenoller aynı zamanda antioksidandır. Bu polifenoller tütün veya diğer zehirli kimyasallara bağlı olarak oluşan DNA hasarını durdurmaya yardımcı olur. Çaydaki antioksidanlar meyve ve sebzelerdekilerden farklıdır. Bu nedenle günlük beslenmenin bir parçası olarak bize ek fayda sağlar.

4. Kanseri önleme: Bu konuda daha yapılması gereken çok fazla araştırma var ama bu zamanda kadar yapılan bazı araştırmalar çayın içerdiği polifenol ve kateşin gibi antioksidanların bazı kanser türlerini önleme konusunda yardımcı olabileceğine dair bilgiler veriyor. Düzenli olarak siyah çay içen kadınların içmeyen kadınlara göre yumurtalık kanserine yakalanma ihtimallerinin daha düşük olduğu iddia ediliyor.

5. Sağlıklı kemikler: Düzenli çay içenlerin daha güçlü kemiklere sahip olduğu ve bu kişilerde artrit görülme ihtimalinin daha düşük olduğu söyleniyor.

6. Daha düşük şeker hastalığı riski: Akdeniz’de bulunan adalarda yaşayan yaşlı insanlar üzerinde yapılan bir araştırmada, uzun süredir makul miktarlarda (günde 1-2 bardak) çay içen kişilerin Tip 2 diyabete yakalanma ihtimalinin %70 daha az olduğu ortaya çıkmıştır.
                                 
                                                  
7. Stres azaltıcı: Çayın sakinleştirici ve rahatlatıcı özellikleri olduğunu biliyoruz. Uzun bir günün ardından sakinleşmeye yardımcı olmakla kalmıyor, yapılan araştırmalara göre içerdiği amino asitler sayesinden rahatlamaya ve daha iyi konsantre olmaya da yardımcı oluyor. Düzenli olarak makul miktarda içildiği zaman stres hormonu olan kortizol seviyesini de düşürdüğü görülüyor.

8. Daha güçlü bağışıklık sistemi: Siyah çayda bulunan antijenler bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Ayrıca içerdiği tanen maddesi virüslerle savaşır ve bizi grip, mide rahatsızlıkları ve günlük hayatımızda yaygın olarak rastlanan diğer virüslerden korur.

9. Sağlıklı sindirim sistemi: Tanen maddesinin sindirim sistemi üzerinde de tedavi edici etkileri vardır. Yemeklerden sonra bir bardak çayın sindirime iyi geldiğini hepimiz biliriz 🙂

10. Artan enerji: Yüksek miktarda kafein içeren diğer içeceklerin aksine çayda daha az kafein bulunması, kalp atışlarını hızlandırmadan beyne kan akışını arttırmaya yardımcı olur. Metabolizma ve solunum sisteminin yanı sıra kalp ve böbrek fonksiyonlarını da hızlandırır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amerikano Kağıt Oyunu (Küt)

Bozcaadada Ne Yapılır Nerelere Gidilir Ne Yenir...

Tibet'in Gençlik Sırrı 5 Hareketi