MENDİL ASLINDA AŞKIN DİLİNİ ANLATIR

Hiç dikkatinizi çekti mi bilmiyorum ama mendiller hep kare şeklinde üretilir. Gerek kağıt olsun gerekse, kumaştan yapılsın mendillerin eni ve boyu hep eşittir. Tabii ki bu bir tesadüf değildir mendilin geçmişi yasalara dayanır. Fransa’da yayınlanan bir kararname ile kare üretilmiş ve hala kare olarak kullanılır. Mendilin Arapça anlamı, yer değiştirmek olsa da hiç kimse bunun neden olduğunu sorgulamadan kullanmış.
Ayrıca;
15. yüzyılda Fransız denizciler doğu denizlerine yaptıkları keşiflerden hafif ve ketenden yapılmış büyük bez parçaları ile dönmüşler. Bu bez parçalarını, tarlada çalışan Çinli işçiler başlarını güneşten korumak için kullanırken görmüşler. Moda meraklısı Fransız kadınlar bu bez parçalarından hemen etkilenmişler ve onlara başı koruyan ve kaplayan anlamında "couvrechef" adını vermişler. Bezler, Manş Denizi’ni aşıp İngiltere’ye geçtiklerinde, İngilizce başörtüsü anlamına gelen "kerchief" adını almış. Ancak uygulamada bu bez parçaları güneş çıkana kadar elde taşındıkları için "el başörtüsü" anlamında "handkercief" diye anılmaya başlanmış. Yani bugün asıl amacı burnumuzu silmek olan mendilin başlangıçtaki görevi başı güneşten korumakmış.

Mendil cebinizde taşıyıp bir şeyleri silmek için üretilmemiş. O zamanlar mendiller sosyal bir sınıf özelliği taşırmış.

Tabii bunlardan kaynaklı olarak zamanla mendil dili gelişmiş.

*Vedalaşırken sallanan mendil, "sana sadık kalacağım" anlamına geliyormuş.
*Camdan sarkıtılan mendil, "şu an ailemin yanında gözetimdeyim" anlamındaymış.
*Kendisine bakıldığını gören kadın veya erkek tesadüfen mendilini kendi önüne düşürünce "benim kalbim başkasında" demek oluyormuş.
*Fakat bazı anlarda ise pencereden savrulan mendil ona aşkını ilan etmek ve savrulan mendili alan kişide aşkına cevap vermek anlamında imiş.
*Osmanlıda mendillerin rengi önemliymiş. Beyaz olan mendil “seni çok seviyorum” demek, Kenarları mor mendil “çok çapkınsın” demek, eflatun mendil "yarın penceremin önünden geçiniz" demek, mavi mendil ise "bugün çok hüzünlüyüm" demek, sarı mendil ise "hastayım" demekti.

Eski zaman insanlarının statü olarak gördüğü kumaş mendiller günümüzde artık bir nostalji hatırası .

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amerikano Kağıt Oyunu (Küt)

Bozcaadada Ne Yapılır Nerelere Gidilir Ne Yenir...

Tibet'in Gençlik Sırrı 5 Hareketi