Rose Şarap mı Blush Şarap mı?

Rose ve Blush arasındaki farkı soranlara şunu söylerim hep; Her Blush bir Rosedir ama her Rose bir Blush değildir.

Şarap literatüründe ‘blush’ diye bir çeşit yok. Blush bir Amerikan icadı. Zinfandel üzümünü hiç bekletmeden sıkan Amerikalı şarap üreticileri bu hafif pembemsi şaraba ‘White Zinfandel’ der. Daha sonra 1970’li yılların ortalarında Cabernet Sauvignon’dan beyaz şarap yapmaya çalışırken biraz fazla bekletirler ve ortaya daha pembemsi bir renk çıkar. Bu şaraba ‘yüzü kızarmış’ anlamına gelen ‘blush’ derler. Son yıllarda Türkiye’de de farklı markalar Kalecik karası, Grenache ve Syrah gibi kırmızı şaraplık üzümleri kabuklarıyla hiç bekletmeden sıkarak blush yapıyor. Pembe şaraplar ise kara üzümlerin kabuklarıyla birlikte 12- 24 saat arası belli bir ısıda bekletilmesiyle ve sonra preslenmesiyle elde ediliyor. Bazıları altı ay kadar fıçıda da bekletiliyor.

Nasıl Üretiliyor:

Sonuçta rose, pembe ya da blush; hepsi benzer. Rose şarap kırmızı üzümden üretiliyor; blush ise beyaz üzümden. Rose için kırmızı üzümün maserasyon işleminin birkaç saat tutulmasıyla pembe rengin oluşması sağlanıyor; blush içinse beyaz üzümün bir kırmızı şarap üretiliyor gibi işlemden geçirilerek uçuk pembe renge ulaşılması sağlanıyor. Beyaz üzümde en çok “pinot grigio” üzüm tercih ediliyor. Eğer kırmızı bir üzümden blush yapılacaksa, kırmızı bir üzümün beyaz şarap üretim süreçlerine tabi tutulması ve maserasyon işlemi yapılmaması yeterli. O çekici pembe renge kolayca ulaşılıyor.

Nasıl Bulunmuş:

Kimileri bilinçli yapıldığını söylüyor. Ama bir rivayet ABD’de yanlışlıkla erken maserasyona tabii tutulan şaraplar boşa gitmesin diye satılmaya başlanmış. Bakmışlar özellikle kadınlar bayılarak içiyor, devamı gelmiş…


Hangisini İçmeli:

Sanırım Türk marketindekilerin çoğunu denedim. Doluca’nın Verano ve Verano Blush’ı, Leona’nın Leona Blush’ı Türk üreticilerden seçebilecekleriniz. Çok lezzetli olduklarını söyleyebilirim.

Yabancı olanlarda ise en çok Cielo (Pinot Grigio) ve Espiritu de Chile (Cabernet Sauvignon) erişilebilir ve lezzetli olanlar.

Hangi Isıda İçilmeli:
İdeal içim 7-12 derece. Bence mümkün olduğunca soğuk olmalı…
Hangi Bardak:

Trend balon kadehte içilmesini söylüyor ancak soğuk tüketilmesi gerektiğinden beyaz şarap kadehi daha ideal. Bu arada; aman kırmızı şarap gibi kadehin tamamını içmeden üzerine eklemeyin. Yoksa ısınır…

Nasıl Saklanmalı:

Bu şarabı en geç 3 yıl içinde tüketmek gerekiyor. İdeali ise bir önceki senenin rekoltesinde olması. Yani saklanmıyor.

Kimler İçer:

“Buzlu viskime karışma” diyen maçoları kenara koyarsak kadın-erkek herkes içer :) Ayrıca biz gençken sahilde dandik şaraplarla büyüdük, şimdi 2 Starbucks kahve fiyatına gençler bu lezzete ulaşıp kötü şarap yerine lezetli şarapla içmeye başlayabilirler…

Şerefe! Cheers! Prosit! Op uw gezonheid, a votre sante! Wen lie! Na zdravi, nazdar! Skal!

Yorumlar

  1. Merhaba 🙋‍♀️ En hafif yumuşak içimli rose şarap önerir misin? Leona Blush'a bayılıyorum. Onun gibi hafif beyaz ya da kırmızı da olabilir. Çünkü çok ağır içemiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben PİNOT GRIGIO CIELO seviyorum öneririm Blush olarak. Beyaz olarak da İSABEY seviyorum.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amerikano Kağıt Oyunu (Küt)

Bozcaadada Ne Yapılır Nerelere Gidilir Ne Yenir...

Tibet'in Gençlik Sırrı 5 Hareketi