Beynin Özellikleri

Aslında hepimizin bildiği fakat gün içerisindeki yoğunluktan pek de düşünemediğimiz ve uygulayamadığımız beyin egzersizlerini Psikolog Canan Saman'ın bu konudaki aklarımlarını sizlerle paylaşmak istedim. Biraz uzun ama herkesin bilmesi gerekir.

1. İnsan beyninin ayaktayken yaklaşık %10 daha fazla çalıştığı düşünülmektedir. Önemli kararlarınızı alırken kapalı alandaysanız "volta atmayı" deneyebilirsiniz.
2. İnsan beyni açık havada, kapalı alanlara göre daha yüksek performansta çalışmaktadır.
3. Zihinsel jimlastik/antrenman yapın. Bunun için başta "Sudoku" olmak üzere çeşitli bulmacalar çözün. "Satranç" gibi akıl oyunları oynayın. Meditasyon, Yoga gibi zihin dinginleştiren teknikleri üzerine çalışın.
4. Yabancı bir dil öğrenmek ve ezber, beyni güçlendiriyor. Her gün birkaç yabancı ya da yerli yeni kelime öğrenin ve bu kelimeyi kullanın. Sözlük okuyabilirsiniz. Alışveriş listesi ve telefon numaralarını ezberlemeyi deneyebilirsiniz.
5. Günde aklımızdan altmış bin ile seksen bin arası düşünce geçer. Bu düşünceler ne hakkındaysa, hayatımızda ona göre şekillenir. Unutmayın kafanızda en çok neyi düşünürseniz, hayatınızda onu çoğaltırsınız.
6. İyi bir uyku kaliteli bir beyin için şarttır. Çok uyuyorum diye üzülmeyin. Einstein'in günlük 10 saatten fazla uyuduğu biliniyor. 24 saati geçen uykusuzluk beyinde sarhoşluğa benzer bir etki yapmaktadır.
7. Entellektüel damak zevkinizi zenginleştirmek için her gün mutlaka iyi bir özdeyiş antolojisinden, birkaç cümle okuyun. Beyninizi kaliteli cümlelerle besleyin.
8. Her gün mutlaka bir resme, manzaraya veya fotoğrafa bakmaya çalışın. Estetik algınız, gördüğünüz kadar gelişir. Beyninizi estetik görüntülerle besleyin.
9. Her gün bir süre sevdiğiniz müzigi gözleriniz kapalı dinleyin. Beyin otoriyeleri tarafından klasik müziğin IQ skorunu 7 puan arttırdığı iddia edilmektedir.
10. Farklı düşünme tarzları beyni geliştirir. Çocuklar ve hayvanlarla daha fazla vakit geçirin. Sizden farklı düşünen insanlarla konuşun.
11. Beyin, kendisinin nasıl çalıştığı hakkındaki bilgi ve inançlarınıza göre çalışır. "Türkün aklı tuvalette çalışır" diye inanıyorsanız, beyniniz sizi doğrulayacaktır. Beynin çalışma prensipleri hakkında doğru bilgi öğrenin.
12. Beyin, garbage in, garbage out" ilkesine göre çalışır. Bu kuralın türkçe açıklaması şudur: "Beyninize çöp giderse, beyninizden çöp çıkar." Beyninize ne verirseniz, onu size geri verir. Kafa konforunuzu bozacak verileri beyninize almayın.
13. Beyin içindeki düşünceler harita, dış dünya ise araziye benzer. Beynimizin iç gerçek (harita) araziye uymadığında fikirlerimizin "son kullanma tarihi" geçmiş demektir. Bir insanın kafasının içindeki iç değişim, kafasının dışındaki dış değişimden yavaş ise, o kişinin "dinozorlaşma" süreci başlamış demektir.
14. Beynin en tehlikeli yanı "ters çaba" kuralına göre çalıştığı anlardır. Başınıza gelmesinden en çok korktuğunuz şeye odaklanırsanız, beyin onu size çeker, korktuğunuzu başına getirir. Buna ters çaba kuralı denir. Bataklıktan çıkmaya çalıştıkça, dibe gömülmeye benzer. Beyin odaklanılan hedef için çalışır, hedef olumsuz olsa bile onu gerçekleştirmek için çalışır. Topluluk önünde konuşma yaparken "acaba heyecanlanacak mıyım?" diye düşünürseniz hiç korkunuz olmasın, heyecanlanacaksınız:) Korkunuza değil, konunuza odaklanın. Başınıza gelmesinden korktuğunuz en kötü şeye değil, başınıza gelmesini istediğiniz en iyi şeye odaklanın. Unutmayın kafanızda en çok neyi düşünürseniz hayatınızda onu çoğaltırsınız.
15. Beyin kas sistemi ile değil, elektro-biyokimyasal reaksiyonlarla çalıştığı için, kolumuz ya da bacağımız gibi fiziksel anlamda yorulmaz. Beyni yoran en önemli şey monotonluktur. Hayatınızı ne kadar renklendirirseniz, beyninizi o kadar neşelendirirsiniz.
16. Einstein "bir problemi yaratan bir zihni, aynı düzeyde çalıştırarak o problemi çözemezsiniz" der. Yeni bir hayat için gereken yeni bir akıldır. Yeni bir aklın önündeki en büyük engel entellektüel atalettir. Entellektüel atalet nedir? Düşündüğünü yapmamak ve yaptığı üzerine düşünmemektir.
17. "Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur" Fiziksel zindelik zihinsel zindelik getirir. Uzun süre fiziksel haraketsizlik, zihinsel haraketsizlik yapar. Spor yapmaya, fazla kilolarınızdan kurtulmaya, yediğinize ve içtiklerinize dikkat edin. Yeterince su için ve unutmayın ki, insan beyninin %78'i suyla kaplıdır.
18. Beynin kendini gerçekleştiren kehanetlerdenkurtulma gücü çok yüksektir. Kendinizi ve hayatı nasıl tanımlarsanız öyle algılarsınız. Bir şeyin yapılabileceğine inandığınızda, gerçekten inandığınızda aklınız onu yapmak üzere çözüm bulmanıza yardım etmek için çalışmaya başlar.
19. Beyin, kısa süreli hafızada 5-7 arasındaki bilgiyi işleyebilir. Yeni bir bilgi gelince, bu bilgilerden birini atar. Buna "sihirli sayı kuralı" denir. Aşırı bilgi yüklemesi durumunda, beynimiz "servis dışı" olur. Hayatınızın en büyük kararlarını alırken "kafadan" değil, tıpkı beş haneli iki rakam grubunu çarğarken yağtığımız gibi, bir kağıt üzerine yazarak ne yapacağınızı hesaplayın.
20. Kitap okumak güçlü bir beyin jimlastiğidir. Zihinsel adaleleri çalıştırır.
21. Herşey beyinde başlar ve yine beyinde biter. İnsan "kafadan" kaybeder yada kazanır. "Öğrendiklerinize dikkat edin, düşüncelerinize dönüşür. Düşüncelerine dikkat edin, duygularınıza dönüşür. Duygularınıza dikkat edin, davranışlarınıza dönüşür. Alışkanlıklarınıza dikkat edin, karakterinizi biçimlendirir. Karakteriniz ize kaderinizdir."
22. Son olarak kafanıza nasıl daha iyi çalıştırabileceğinizin üzerinde daha fazla kafa yorun. Unutmayın, beynimizi daha iyi çalıştırmak için kullanacağımız organ yine beynimiz.
Aklınızı "başınıza" toplayın ve kullanın!!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amerikano Kağıt Oyunu (Küt)

Bozcaadada Ne Yapılır Nerelere Gidilir Ne Yenir...

Tibet'in Gençlik Sırrı 5 Hareketi