Hayatımızın Vazgeçilmezi İnternet ve Sosyalleşme

 Dünya'nın diğer ucundaki kişiden bile haber alabiliyoruz, iletişim halindeyiz, uzun zamandır görmediğimiz insanlarla sanal ortamda karsılasıyoruz. Oh ne güzel değil mi? Genel olarak ne kadar güzel bir durum. Bir de içine girelim bu durumun. Şöyle bir etrafımıza baktığımızda herkesin elinde Apple (ipad, iphone), blackberry, samsung.. vb gibi interneti hayatımızın orta göbeğine getiren ve her geçen gün daha da bağlanmamıza neden olan cihazlar var. Teknoloji ilerliyor diye böbürlenirken birde bakmışız ki muhabbet etmelerimiz azalmış, aile ve sevdiklerimizle vakit geçirmelerin tarzı değişmiş. Eskiden toplanmalarımız keyifli muhabbetlerle, oyunlarla geçerdi ama şimdi ise oyunlarımızı bile sanal hale getirip, muhabbette yüz yüze bakıp söylemek yerine artık twitter ımız var ordan tweet atmayı tercih ediyoruz. Bayramlarda bile "iyi bayramlar" yazdığımızda herkese ulaşmış oluyoruz. İyice kendi halimize içimize kapanıyoruz. hem çok sosyaliz hemde dışarıda nasıl insanlarla tanışılır sosyalleşilir bilmiyoruz. Trafikte bakıyorum yan arabalara, yemekte restoranlara, iş hayatına,.. herkes elınde telefon muhabbet bile etmiyorlar.. tabi arada "aaa şu kişi şuradaymış, aaa bak bu tweeti atmış" cümleleri dışında..

Sevgili dersen (arkadaş isteği yolla veya takip et) tek tık ile milyonlarca var:)  Çok fazla arkadaşın var wwooowww.. Peki canın sıkıldı ağlıcaksın o omuz nerde? sanal omuz var mı satılan acaba? yeni birini buldun tanıştın etkilendin hemen yaz adını soyadını Google'a, Facebook'a yada Twitter'a. Birde whatsapp eklendi bu duruma. Acaba online oldu ya da niye online kimle konuşuyor:) böylece paranoyaklaş, takıntılı hale gel.. Küçücük çocuklar bile direk teknoloji uzmanı olarak büyüyorlar. Benim daha bilmediğim şeyleri şipşak hemen hallediyorlar. Zaten bu ailelerinde hoşuna gidiyor. Çocuk ayak bağı olmasın aman sussun verin eline ipad i.

Anneanneme telefonu verdiğimde tek öğrendiği şey açma kapama tuşu. Bana bu yeter ben ne yapacağım elimde telefonla.. eskiden bunlar mı vardı? Biz buluşacağımız zaman herkes sözünde durur verilen saatte buluşulacak mekanda olur, geç kalmazdı. Televizyonumuz yoktu evde ailecek oturup oyunlar oynar muhabbet ederdik. Ailemize saygımız vardı çünkü bize bu öğretilirdi.Gerçek kitap okurduk sizin gibi sanal kitapta değil. Ailemle aynı masada birbimize bakarak yemek yerdik telefonlara değil.
Benim çocukluk dönemim tam geçiş dönemi oldu ben iki hayatı da yaşadım farkı birazda olsa görebiliyorum ama benim 4 çocuğum bunu görebilecek mi acaba:)

Peki bu internet nasıl ortaya çıktı?

A.B.D. Savunma Departmanı bünyesindeki ileri Araştırmalar Projeleri Ajansı (ARPA)'nın 1969 yılında kurduğu ARPAnet ağı, bugünkü internet'in ilk çekirdeği olmuştur.

İlk başlarda, ARPA'dan destek alan bilim adamlarınını birbirleriyle bilgi iletişiminde bulunmasını amaçlayan ARPAnet, elektronik haberleşmenin çok geniş bir kullanıcı talebiyle karşılaşmasının ardından değişik bilgisayarların birbirleriyle bağlanabilmesini sağlayan iletişim protokollerinin geliştirilmesine neden olmuştur.

ARPAnet'in sağladığı avantajları gören diğer ülke bilim adamları da kendi üniversitelerini bu ağa katılmaya zorlamışlardır. Elektronik bilgi iletişiminin önemini anlayan ticari kuruluşların da ağa katılımlarıyla, internet günümüzdeki büyüklüğüne ulaşmıştır. 

Ülkemizde internet ilk kez 1990 yıllarda kullanılmaya başlanmıştır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amerikano Kağıt Oyunu (Küt)

Bozcaadada Ne Yapılır Nerelere Gidilir Ne Yenir...

Sakız Adası - Yunanistan